Oμιλία Γιάννη Μπουρνού στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλωσορίζει όλο τον κόσμο που αγωνίζεται για την πολιτική αλλαγή

Στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γ. Μπουρνούς περιέγραψε καταρχάς τις κρίσιμες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνθήκες που ενώ έχουν διεθνή χαρακτήρα, πλήττουν την Ελλάδα πολύ σκληρότερα, λόγω της εγκληματικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η κρίση της ενέργειας στην Ελλάδα συνεπάγεται πολύ βαρύτερες επιβαρύνσεις από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της συστηματικής εύνοιας που δείχνει στα συμφέροντα της ενέργειας, αρνούμενη να φορολογήσει την αισχροκέρδεια και να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος.

Η πανδημία είναι παγκόσμια, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, αλλά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία και αρνήθηκε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ώρα που κατέρρεαν τα δημόσια νοσοκομεία.

«Ζούμε μια παγκόσμια κρίση γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ξηλώνει την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, κάνοντας τη χώρα μέρος του πολέμου, αντί για πρωταγωνιστή της ειρήνης». «Μετατρέπει την πατρίδα μας», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, «σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», κάνοντας την Ελλάδα μέρος του πολέμου αντί για πρωταγωνιστή της ειρήνης, αλλά και σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, δίνοντας 164 εκατομμύρια ευρώ στον «εθνικό εργολάβο» για δυο νέες υπερδομές-φυλακές στη Λέσβο και τη Χίο, χωρίς να διεκδικεί υποχρεωτικές, αναλογικές μετεγκαταστάσεις».

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη με πολύτιμη κυβερνητική εμπειρία σε συνθήκες πολεμικές, αλλά και επιδόσεις θετικές που μόνο ιδεοληπτικοί μπορούν να αμφισβητήσουν. Μόνο η Λατινική Αμερική προσφέρει παραδείγματα αριστερών δυνάμεων που διεκδίκησαν την εξουσία σε ανάλογο περιβάλλον δυστοπικού ελέγχου της ενημέρωσης και των κρατικών και δικαστικών μηχανισμών από τις δυνάμεις της αντίδρασης.

Ένα αριστερό κόμμα εξουσίας, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτό στον κόσμο των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που θέλουν να συστρατευτούν στον αγώνα απέναντι σε ένα τόσο ισχυρό μπλοκ δυνάμεων πολιτικής, οικονομικής και μηντιακής εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να εμφανίζεται φοβικός στην υιοθέτηση των ψηφιακών λειτουργιών και την άμεση συμμετοχή των μελών σε κάθε έκφανση της κομματικής ζωής.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, συνέχισε ο Γ. Μπουρνούς, συνιστούν ένα θετικό σοκ για το κομματικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς η δομή του και η καθημερινή του λειτουργία έχουν φτάσει στα όριά τους. «Αντιλήψεις που απηχούν ελιτισμό δεν έχουν θέση σε μια συζήτηση για τη διεύρυνση ενός κόμματος της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου αιώνα».

Το 3ο Συνέδριο έχει δυο βασικά διακυβεύματα: Να εκπονήσει το πολιτικό σχέδιο για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας από τη συντονισμένη επίθεση του μπλοκ δυνάμεων που έφεραν τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία και να επανεφεύρει το κομματικό υποκείμενο που «θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει εκείνους που θα φέρουν την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Εκείνους που θα απαντήσουν στην απόγνωση των απλών ανθρώπων και θα ξαναβάλουν τη χώρα σε ρότα αξιοπρέπειας, κοινωνικής ανάπτυξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Γ.Μπουρνούς έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Κόμματος: «Καλωσορίζουμε τα χιλιάδες νέα μας μέλη, όχι ως οικοδεσπότες ή ιδιοκτήτες, αλλά ως συγκάτοικοι στο κοινό μας σπίτι, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ήρθε ο καιρός να τον κάνουμε ικανό πολιτικό υποκείμενο να προσελκύσει και να εντάξει οργανικά όλο τον κόσμο που πιστεύει στις αξίες, στο πρόγραμμα, στον αγώνα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γιάννης Μπουρνούς υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα μέλη του Κόμματος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (νομοί Λέσβου, Χίου και Σάμου), θα εκλέξουν με καθολική ψηφοφορία στις 15 Μαϊου τέσσερα μέλη στο ανώτατο όργανο του Κόμματος, με ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων (δύο άνδρες και δύο γυναίκες).​

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.