Ομιλία του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ομιλία του Ευάγγελου Αποστολάκη, Τομεάρχη Άμυνας, κατά τη δεύτερη ημέρα του 4ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,

με θέμα τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, την πολιτική των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τις Ένοπλες Δυνάμεις του σήμερα, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

O Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές που σημειώνονται στο διεθνές γίγνεσθαι. Τόνισε ότι οι μεταβολές που παρατηρούνται είναι πάρα πολύ σοβαρές και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτό της αμυντικής. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται ακόμα και σήμερα και η χώρα μας συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικό υλικό, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο του πολέμου ενώ παράλληλα αφαιρεί από τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και στα νησιά του Αιγαίου. Σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και οι κατά καιρούς αναταραχές που σημειώνονται στα Δυτικά Βαλκάνια (Κόσοβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία) και φυσικά αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων και παιδιών, χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένους. Τόνισε την άμεση ανάγκη της παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας με σκοπό να επιτευχθεί η κατάπαυσης πυρός και αναφέρθηκε ξανά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Αναφορά έγινε και στην κρίση στη Ερυθρά θάλασσα , που είναι απόρροια της διάχυσης της σύγκρουσης από την Μέση Ανατολή.

Αναφορά έγινε και στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που παρά τα όσα συμφωνήθηκαν και εκφράσθηκαν με την Διακύρηξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023 συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας NAVTEX, ANTINAVTEX και ΝOTAM.

Υπό το πρίσμα του διαμορφωθέντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που όμως θα λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια όπως είναι η προτεραιοποίηση, οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να υποστηρίζει τα συστήματα που προμηθεύεται και να μην καθίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις πελάτης των ξένων αμυντικών βιομηχανιών. Η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα έχει προστιθέμενη αξία, αμυντική και οικονομική, για την χώρα και θα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με την παράλληλη διάσωση της τεχνογνωσίας που διαθέτει το υπάρχον προσωπικό.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που το χαρακτήρισε, ως το πολυτιμότερο οπλικό σύστημα που διαθέτουμε και που και αυτό όπως και η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι οι χαμηλές μισθολογικές απολαβές, η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το στεγαστικό ζήτημα. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.