Κείμενο Συμβολής – Πεμπτουσία του σοσιαλισμού οι αυτοδιαχειριστικές επιχειρήσεις – Σταμάτης Εμμανουηλίδης

Πεμπτουσία του σοσιαλισμού οι αυτοδιαχειριστικές επιχειρήσεις


Στις Θέσεις για το Συνέδριο οι επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή αυτοδιαχειριστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις χωρίς αφεντικά αναφέρονται με δύο μόνο λέξεις στο τέλος μιας παραγράφου.
Ο σημαντικότερος λόγος που στρατεύτηκαν οι πιο πολλοί στην υπόθεση της Αριστεράς είναι η μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις που διοικούνται από τη συνέλευση των εργαζομένων κατά την άποψή μου συνιστούν την πεμπτουσία του σοσιαλισμού. Συνδυάζουν την αγορά με την αυτοδιαχείρηση.
Ακόμα και στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, ΗΠΑ, Καναδάς, Σιγκαπούρη, ένα ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας (ΗΠΑ 15%) είναι από επιχειρήσεις χωρίς αφεντικά (π.χ., η SAIC στη Βιρτζίνια με 45.000 εργαζόμενους και τζίρο 10 δισ. διοικείται από συνέλευση εργαζομένων.)
Στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες επιχειρήσεις. Έγιναν κάποια δειλά βήματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νομοσχέδια Κατσέλη-Αντωνοπούλου), που εννοείται ότι δεν συνεχίστηκαν επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Το βασικό στοιχείο είναι να στηρίζονται αυτές οι επιχειρήσεις με κίνητρα και χρηματοδότηση από μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι επιχειρήσεις δικαιούνται περισσότερο χώρο στις θέσεις ενός κόμματος που στοχεύει στον δημοκρατικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Ακόμα στις Θέσεις αναφέρεται η φορολογική πολιτική του κόμματος, αλλά δεν λέγεται τίποτα για την αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής που υπάρχει στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιεύματα, η φοροδιαφυγή τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το Μνημόνιο ήταν της τάξης των 800 δισ. Οι διαφυγόντες φόροι, της τάξης των 150 δισ. τουλάχιστον. Δηλαδή το μισό χρέος της χώρας.
Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και βοηθείται να αυξάνεται. Την αντιμετωπίζουμε όλοι σε καθημερινή βάση. Ειδικά στις υπηρεσίες. Θα πρέπει λοιπόν το κόμμα να έχει θέσεις για τη φοροδιαφυγή. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Χωρίς φόρους δεν γίνεται κοινωνική πολιτική.

Σταμάτης Εμμανουηλίδης, μέλος της Ο.Μ. Τούμπας Θεσσαλονίκης

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.