Κείμενο Συμβολής – Ευρωπαϊκή γειτονιά αξιοπρέπειας – Μαρίνα Καρτελιά

Ευρωπαϊκή γειτονιά αξιοπρέπειας

Από το 2015 που χτύπησε το τηλέφωνο μετά την αίτηση, στα Πατήσια λίγο αργότερα κι ως τώρα, με μια πανδημία, αγώνα για την Υγεία, την Παιδεία, την εργασία. Με καταστρατηγημένα βασικά δικαιώματα, στέγης, δουλειάς, περίθαλψης, ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Με κατεστραμμένο βιοτικό επίπεδο και πολιτικές που μόνο φιλικές δεν είναι προς εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, φοιτητές, πρόσφυγες, ευάλωτες ομάδες, χρόνιους ασθενείς, ανάπηρους.
Ερχομαι σήμερα να γράψω για αγώνα που οφείλουμε να συνεχιστεί. Για ενότητα που της αξίζει να διατηρηθεί. Για ιδέες που πρέπει από κάτω προς τα πάνω να φτάσουν γρήγορα και ψηλά. Για δίκτυα, ανθρώπινα και ηλεκτρονικά, που οφείλουμε να διασυνδέσουμε αδιαμεσολάβητα. Και δημιουργικές συζητήσεις για σύνθεση αποφάσεων-θέσεων. Για την κοινωνία που δεν περιμένουν οι ανάγκες της για αξιοπρεπή διαβίωση, ψυχαγωγία, ασφάλεια, δηλαδή για στοιχειώδη ανεμπόδιστη ζωή.
Στο Συνέδριο όλα αυτά θα πρέπει να ομαδοποιηθούν και να συζητηθούν. Να γίνουν παναθρώπινες απαιτήσεις. Να διαδοθούν ως αξίες και να κερδίσουν σύμμαχο την κοινωνία. Να διατρανωθούν και να διεκδικηθούν στην Ευρωβουλή, μέσα στις επιτροπές, στους φακέλους, στην ευρωομάδα, στις ομάδες εργασίας και στις θεματικές ενότητες. Να επικοινωνηθούν στην κοινωνία ως ανάγκη της παγκόσμιας γειτονιάς – τα Πατήσια είναι γειτονιά ευρωπαϊκή και ως τέτοια πρέπει να λειτουργεί κάθε γειτονιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη και χωριό. Να φτάσουν ως δική μας φωνή δυνατή στα πέρατα.
Με πρόσβαση στη συγκοινωνία, στη στέγαση, στην εργασία, στη σίτιση και στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην παιδεία, στην οικογένεια. Με συμβίωση αγάπης σε κάθε επίπεδο σχέσης μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη στις μεταφορές, στις συναλλαγές, παντού. Με κοινωνικό πρόσημο και πρόσωπο σε κάθε ελεύθερη κίνηση του πολίτη στα δίκτυα των πόλεων και των οικισμών.
Μας αξίζει μια δίκαιη, αξιοπρεπής κοινωνία και οφείλουμε στα παιδιά μας και σε όλα τα άτομα να τη διεκδικήσουμε σθεναρά και με κάθε ειρηνικό μέσο.

Μαρίνα Καρτελιά, μέλος της Ο.Μ. Πατησίων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.