Κείμενο Συμβολής – Γονεϊκό ανάχωμα στην κατάργηση του άρθρου 16 – Ισιδώρα Βασίλη

Γονεϊκό ανάχωμα στην κατάργηση του άρθρου 16

Ύστερα από 5 χρόνια κυβερνητικών χτυπημάτων στα θεμελιώδη δικαιώματά μας, όπως στην Υγεία, στην αξιοπρεπή διαβίωση, στο δικαίωμα στη στέγη, βιώνουμε πλέον την κορύφωση του νεοφιλελεύθερου οράματος της Νέας Δημοκρατίας και στην Παιδεία με τον μετασχηματισμό της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα σύστημα επί πληρωμή που αποκλείει κυνικά τους μη προνομιούχους.
Το τελειωτικό αυτό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση οδηγεί συντονισμένα στη βίαιη προώθηση του κοινωνικού ρατσισμού, ενώ επιχειρεί αιφνίδια και την παραμόρφωσή μας σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών δίχως συλλογική προοπτική.
Είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που μπαίνουν κοινωνικοί φραγμοί στις ανώτερες σπουδές αλλά και κόφτες στην ποιοτική ανάπτυξη και στη συλλογική ευημερία της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που ανακόπτεται βίαια η διαγενεακή κινητικότητα και το δικαίωμα της επόμενης γενιάς στη γνώση και στη μόρφωση με την παράκαμψη του άρθρου 16 και την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως γονείς με παιδιά στο Δημοτικό που θα βιώσουν τις πολιτικές αυτές όταν φτάσουν στο Λύκειο, αλλά και ως οικογένειες που θα χρειάζεται πλέον να επιλέγουμε ποιο από τα παιδιά μας θα σπουδάσει λόγω των δυσθεώρητων διδάκτρων, οφείλουμε να δώσουμε σθεναρά τον αγώνα για να παραμείνει η Παιδεία εθνική υπόθεση και όχι προϊόν κερδοσκοπίας.
Ως γονείς οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στην επιχειρούμενη αλλοίωση της κοινωνικής μας φυσιογνωμίας, να ανακόψουμε την αξιακή εξαθλίωση των μελλοντικών γενεών και να διεκδικήσουμε μαζί με τους σημερινούς μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς την αναβάθμιση και ενίσχυση των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας ως τη θεσμική εκείνη εγγύηση για την Παιδεία, που συνεχώς χάνει από τις κυβερνητικές πολιτικές την πραγματική της κοινωνική αποστολή.

Ισιδώρα Βασίλη, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πεντέλης