Κείμενο Συμβολής – Για έναν νέο, μεγάλο, πολύχρωμο συνασπισμό – Γιάννης Μεταξιώτης

Για έναν νέο, μεγάλο, πολύχρωμο συνασπισμό

Για περισσότερα των δέκα ετών ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε 1) σημείο συνάντησης και πόλο συσπείρωσης ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και 2) την κύρια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου του 2023 ανέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει χάσει και τα δύο αυτά στρατηγικά πλεονεκτήματα που τον είχαν καταστήσει βασικό πόλο του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Το πλήγμα έγινε μεγαλύτερο μετά τις διασπάσεις και τις αποχωρήσεις βουλευτών, στελεχών και μελών. Οι αποχωρήσαντες βουλευτές από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συγκρότησαν αντίπαλο κόμμα.
Η ιστορία της Αριστεράς έχει γραφεί στο παρελθόν με πολλές τραυματικές διασπάσεις, αλλά ταυτόχρονα με ανασυνθέσεις, ανασυγκροτήσεις και μετασχηματισμούς. Αυτή η δεύτερη διάσταση στην ιστορία της Αριστεράς τώρα είναι η πλέον ενδιαφέρουσα και σημαντικότερη καθώς το ζήτημα της προσπάθειας ανασύνταξης και ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τίθεται πάλι ως απαραίτητο.
Η αναγκαιότητα στην κοινωνία επιτάσσει στο κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και στο σύνολο των δυνάμεων της πληθυντικής Αριστεράς να εκπροσωπήσουν επάξια τις νέες ανάγκες και τα νέα αιτήματα που τίθενται από την κοινωνία απέναντι στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο με τις πολλαπλές κρίσεις του.
Στις προκλήσεις της εποχής μας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να δώσει πάλι την ελπίδα με νέο όραμα ενός «άλλου κόσμου εφικτού», που να συνθέτει τεκμηριωμένη αριστερή κυβερνητική πρόταση στο πλαίσιο και στην προοπτική ενός άλλου δρόμου του ανανεωμένου δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Αυτή η διαδικασία προφανώς θα έχει μακρά διάρκεια. Ταυτόχρονα όμως καθίσταται επείγουσα, δεδομένου ότι κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις-δημοσκοπήσεις, δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, την «παντοδυναμία» της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, από μόνο του.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος αν η Αριστερά αλλά και το σύνολο των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων αδρανήσουν, υποτιμήσουν και δεν αναγνώσουν αυτή τη νέα αναγκαιότητα, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, το κενό αυτό να καλυφθεί από τις δυνάμεις του ακροδεξιού φάσματος, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. (Στην Ιταλία πρωθυπουργός είναι η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι και στις εκλογές στην Γαλλία έρχεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.)
Στον πολιτικό άξονα Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνες εντοπίζεται το ποσοστό της Ακροδεξιάς της τάξης του 15% εντός της Ν.Δ. και ένα άλλο αντίστοιχο που το αθροίζουν τα κόμματα των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στον άξονα αριστερά του Κέντρου, αθροιστικά υπολείπονται των ποσοστών της Ν.Δ.
Αν εξετάσουμε στο παρελθόν τις πολιτικές συμπεριφορές των δυνάμεων του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στις εκλογές του Μαΐου του 2023 απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας, αντί για τη διαβούλευση επικράτησε η απόρριψη, ο κομματικός ανταγωνισμός και τα προσωρινά κομματικά οφέλη. Αν συνεχιστούν η κομματική περιχαράκωση, η κρίση εκπροσώπησης, η πολιτική στασιμότητα θα επιδεινώνεται και θα πριμοδοτηθεί στη χώρα η Ακροδεξιά ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ανεξάρτητα από τη στάση αυτών των κομμάτων, στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανασύνταξη και την ανασυγκρότηση πέφτει στα κινήματα, σε συλλογικότητες, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς, στους χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες (850.000) οι οποίοι στο παρελθόν έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη στήριξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί.
Οι δυνάμεις αυτές που είναι μέσα, αλλά κυρίως όσες είναι έξω από τα αντίστοιχα κόμματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες και οφείλουν να κατανοήσουν ότι το «μέλλον» δεν βρίσκεται στην αποστράτευση ή σε κομματικές περιχαρακώσεις και σε ανούσιους κομματικούς ανταγωνισμούς, αλλά στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναν μεγάλο, νικηφόρο συνασπισμό-πολιτική συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δώσουν την ελπίδα αλλά και σάρκα και οστά πάλι στην κυβερνησιμότητα και στο όραμα της νέας προοπτικής της κυβερνώσας Αριστεράς.

Γιάννης Μεταξιώτης, συντονιστής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκαιας, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.