Κείμενο Συμβολής – Αποκέντρωση, Δημοκρατία, Αυτοδιοίκηση, ανάπτυξη – Δημήτρης Μπίρμπας

Αποκέντρωση, Δημοκρατία, Αυτοδιοίκηση, ανάπτυξη


Οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς το 4ο Συνέδριό του αποτελούν μια καλή προσπάθεια αποτύπωσης και επικαιροποίησης των προγραμματικών κατευθύνσεων του κόμματος για τη διαμόρφωση ενός καμβά εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος. Υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, όπως το δίπολο πατριωτισμού-διεθνισμού, που σωστά αναφέρεται στο προοίμιο και δεν επαναλαμβάνεται στο υπόλοιπο κείμενο.
Η σαφής τοποθέτηση υποστήριξης της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης, της ενδυνάμωσης και του εκδημοκρατισμού των διεθνών θεσμών καταδεικνύει τον διεθνιστικό μας χαρακτήρα. Όμως η άκαιρη επιμονή συχνά στον όρο πατριωτική Αριστερά (που εκ των πραγμάτων δημιουργεί την αντίληψη ότι υπήρχε και υπάρχει μια μη πατριωτική Αριστερά) σε συνδυασμό με αμφίσημες τοποθετήσεις ηγετικών μας στελεχών στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία επιτρέπουν την κακόβουλη επικοινωνιακή διαχείριση των απόψεών μας για δήθεν σύμπλευση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπερχρέωσης της χώρας, με τη νέα κούρσα εξοπλισμών και την επικίνδυνη στρατιωτική εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οσον αφορά το κείμενο των Θέσεων, αξιοσημείωτο είναι ότι μια λέξη-κλειδί, η «αποκέντρωση», αναφέρεται σε τρία σημεία του κειμένου και έχει και ένα εδάφιο, το 157, που τη συνδυάζει ορθά με την Αυτοδιοίκηση. Παρά τη συμφωνία μου με όσα αναφέρονται στο εδάφιο, θεωρώ ότι χρειάζονται αναδιατύπωση και αποσαφήνιση.
Η πρότασή μου αναδιατύπωσης και αντικατάστασής του είναι η εξής:
Αποκέντρωση – Αυτοδιοίκηση (157)
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ως προτεραιότητα τη ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, με αποκέντρωση και δημοκρατία, για την επίτευξη της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας (άρθρο 102 του συντάγματος και Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας) απαιτεί την ακύρωση του αντιδημοκρατικού νεοσυγκεντρωτικού μοντέλου που επέβαλαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και το υπερπλειοψηφικό εκλογικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Καθ’ οικονομία Δημοκρατία, με υπερίσχυση των εκτελεστικών οργάνων απέναντι στα συλλογικά -υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, με επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών (π.χ., τέλος ταφής )-, θεσμική απαξίωση, μη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα. Η κατάργηση των ΝΠΔΔ επιτείνει τον υπερσυγκεντρωτισμό και αποκλείει τη συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση, οι συμμετοχικοί δημοκρατικοί θεσμοί, η νομοθετημένη αναγκαία διαβούλευση του Κεντρικού Κράτους με την Αυτοδιοίκηση πριν από κάθε νομοθέτημα με κοστολόγηση των δαπανών των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, όλα όσα νομοθετήσαμε σε 1η φάση στον «Κλεισθένη 1», παραπέμφθηκαν στις καλένδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει αυτή τη μακρά μεταρρυθμιστική πορεία για την άσκηση των δημόσιων πολιτικών στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο, με διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, ενώ παράλληλα και με την εφαρμογή του Ν. 3852/10 θα ενισχύσει τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.
Θεωρώντας τους δήμους και τις περιφέρειες ως βασικούς συντελεστές στην περίοδο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, της αποκέντρωσης με δημοκρατία και της κοινωνικά δίκαιης και ανθεκτικής περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, θα προχωρήσει άμεσα:
* Στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με τους αναγκαίους πόρους για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
* Στην περιφερειοποίηση των πολιτικών για τον περιορισμό των διαπεριφερειακών, ενδοπεριφερειακών και ενδοδημοτικών ανισοτήτων.
* Στην απλοποίηση και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τη μείωση του γραφειοκρατικού και του διοικητικού άχθους σε πολίτες και επιχειρήσεις.
ΥΓ.: Σε μια χώρα που το 70% του πληθυσμού ζει και το 80% του ΑΕΠ δημιουργείται σε δύο μητροπολιτικές περιοχές, ενώ το γεωγραφικό ανάγλυφο, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί γεωγραφικούς αποκλεισμούς, η ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων αποτελεί εθνική προτεραιότητα.
Η κλιματική κρίση επιτείνει τις διαδικασίες ερημοποίησης της υπαίθρου, οξύνοντας το δημογραφικό πρόβλημα, και απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων περιφερειοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της agenda 2030 του ΟΗΕ.

Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος της Κ.Ε. Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.