Κείμενο Συμβολής – Ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας – Αλεξάνδρα Θεολόγου

Ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας


Η μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα στην χώρα μας αποτελεί το βασικό πυλώνα τεχνολογικής, επιστημονικής και εμπορικής ανάπτυξης της χώρας. Άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ευέλικτο με ανοικτά μυαλά και ανάγκη γιγάντωσης. Για να μπορέσει να επικρατήσει και να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική χρειάζεται εργαλεία και οικονομική στήριξη.
1. Σταθερό φορολογικό σύστημα και μηχανοργάνωση. Το αποτέλεσμα θα είναι σταθερά έσοδα για την φορολογική διοίκηση και ταυτόχρονα η σχέση επιχειρηματικότητας – κράτους θα θέσει τα θεμέλια εμπιστοσύνης.
2. Δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα θα είναι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα την ανέλιξη των μικρών και πολύ μικρών οντοτήτων στην δημιουργικότητα με βάση τις προτεραιότητες της Ελληνικής πραγματικότητας.
3. Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τα Επιμελητήρια και τους ΟΤΑ. Η κυκλική οικονομία που στοχεύει στην επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης χρειάζεται πλάνο και ειδίκευση. Αρμόδιοι για να επικοινωνήσουν την αναγκαιότητα του εγχειρήματος είναι τα Επιμελητήρια και οι Δημοτικές Αρχές.
4. Ρύθμιση Χρεών σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Η οικονομική κρίση και ο covid-19 δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ανάπτυξη και στην βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων οντοτήτων. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος στο είδη επιβαρυμένο κόστος της κρίσης των μνημονίων που έφερε η χρεοκοπία της χώρας. Για να μπορέσουν να ανακάμψουν χρειάζονται πολυετείς ρυθμίσεις τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην ΑΑΔΕ. Με το να αυξάνεται το κόστος της ασφάλισης δεν λύνεται το πρόβλημα των ταμείων μια και έχουμε μεγάλη αφαίμαξη λόγο των παραγωγικών πολιτών που έχουν μεταναστεύσει στις χώρες της Ε.Ε.
5. Ρύθμιση της αγοράς στα πλαίσια του θεμιτού ανταγωνισμού και όχι του αθέμιτου που δημιουργεί συνθήκες παραβατικότητας με βάση την αρχή της Οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύνδεση της παραγωγής , των υπηρεσιών και της βιομηχανίας διέπονται από κανόνες .Χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας κάθε επιχειρηματική , εμπορική και βιοτεχνική οντότητα. Η μόνη διέξοδος είναι να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις στην αγορά και το πλαφόν στις ανώτατες τιμές.
6. Νομοθετικό πλαίσιο για τα τραπεζικά ιδρύματα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τον ενεργό ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου – κράτους για να μπορεί να διαπραγματεύεται και να υπάρχει ανταγωνισμός. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται σε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολίτη-επιχειρηματία – τραπεζικού ιδρύματος και δημοσίου.
7. Κόστος ζωής και κόστος παραγωγής. Μια εξίσωση που ψάχνει απάντηση. Με το κλίμα να είναι εχθρός της παραγωγής και τις πρώτες ύλες που συνεχώς μειώνονται λόγο ακριβώς της κλιματικής κρίσης και των πολέμων που δημιουργούν γεωπολιτικές ανακατατάξεις το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται σε μεγάλα επίπεδα. Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση της οικονομίας και της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η χώρα μας με βάση την θέση που έχει στο παγκόσμιο χάρτη πρέπει να αναστοχαστεί και να αναζητήσει την παραγωγική της βάση. Η παραγωγική βάση της χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή , τα μεταλλεύματα και το εξειδικευμένο προσωπικό των τεχνολόγων και των επιστημόνων. Χρειάζεται λοιπόν να ορίσουμε την παραγωγική βάση της χώρας.

Αλεξάνδρα Θεολόγου
Λογίστρια – Φοροτέχνης
Μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νέας Ιωνίας Αττικής
Μέλος Ο.Μ. Λογιστών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.