Κείμενα Συμβολής – Ριζική Ανασυγκρότηση, Ριζοσπαστικές πολιτικές – Θοδωρής Δουλουμπέκης

Το επερχόμενο συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί δυνάμει το πρώτο της νέας μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης της χώρας.


Η υπαρκτή λαϊκή ανάγκη για εναλλακτική φιλο-κοινωνική κυβερνητική πρόταση αναζητά κομματική έκφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει το ιδεολογικό δυναμικό για να μπορέσει να γίνει ξανά χρήσιμος, δίνοντας διέξοδο στις ελληνίδες και τους έλληνες.
Αρκεί να αλλάξει βαθιά. Οργανωτικά ριζικά και πολιτικά ριζοσπαστικά.
Υπό αυτή την έννοια, της βαθιάς αλλαγής, η συνεδριακή προτροπή για «αντεπίθεση» εκφράζει όντως την ανάγκη όλων ημών, επιπλέον όμως ενέχει και την κοινή μας εμπλοκή. Αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο σήμερα, τόσο σε επίπεδο κομματικά οργανωτικό όσο και εθνικά πολιτικό. Η διαρκής συμμετοχή μελών και πολιτών αντίστοιχα στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων. Αλλιώς η αντεπίθεση θα είναι απλά μια ακόμη χαμένη μάχη των πολιτών στο πεδίο, για να διασωθούν οι στρατηγοί των λόφων.
Σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ανακτήσει το ριζοσπαστισμό του και να διεκδικήσει την κοινωνική συμμετοχή στη διοίκηση της χώρας. Η αίσθηση ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά σε κεντρώους πολίτες δε θα γίνει με την προσχώρηση σε κεντρώες πολιτικές της ανάθεσης της πολιτικής σε ελίτ όπου απομάκρυναν τους πολίτες από τη δημοκρατία και την πολιτική, αλλά με ριζοσπαστικές πολιτικές διασφάλισης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη λήψη των αποφάσεων και στην απόλαυση των προϊόντων της προόδου. Το συνέδριο θα πρέπει να σχηματοποίησει πολιτικές προτάσεις όπου το κράτος θα ανακτά, με σύγχρονους όρους, τον απόλυτο κεντρικό σχεδιασμό και θα (επανα)κοινωνικοποιήσει μέσα, πόρους και εργαλεία που χρειάζονται για τον σχεδιασμό αυτό. Τράπεζες, μεταφορές, ενέργεια, πόρους παραδοσιακούς αλλά και σύγχρονους, όπως τα μεγάλα δεδομένα, που σήμερα η διαχείρισή τους επηρεάζει τους πολλούς, ακόμη και τη Δημοκρατία, αλλά ανήκουν στους λίγους, όλα πρέπει να περάσουν ξανά στον διαφανή έλεγχο των πολιτών.
Πολιτικές που θα συνδέουν την αμοιβή της εργασίας περισσότερο με το κοινωνικό της αποτύπωμα παρά με τον παραγόμενο πλούτο, που θα αντιλαμβάνονται την κατοικία, τη θέρμανση, το νερό και την πρόσβαση στην πληροφορία, όχι ως προνόμια, αλλά ως υποχρέωση της κοινωνίας και του κράτους προς όλες και όλους, πολιτικές αναβάθμισης των πυλώνων της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας, είναι ριζοσπαστικές πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή θα τις διεκδικήσει ή θα πάψει να είναι χρήσιμος και αυτές, ως ιδέες και αντιλήψεις, θα εκπέσουν μέσα από την μορφοποίηση τους από τα συστημικά κόμματα.
Όσο όμως ριζοσπαστικός οφείλει στις ανησυχίες των μη προνομιούχων και των νέων να είναι άλλο τόσο γενναίος και ριζικός πρέπει να είναι στις αλλαγές της οργανωτικής δομής του και των παραγωγικών με πολιτικούς όρους των διαδικασιών του προκειμένου να εφαρμόσει τη συμμετοχικότητα και τη δημοκρατία και μέσα στο κόμμα. Οι ελίτ που πρέπει αν σπάσουν στην κοινωνία πρέπει πρώτα να σπάσουν στο κόμμα. Κι ως παράδειγμα αν θέλετε. Και μπορεί οι σκληρές ελιτ να αποστάτησαν και να δημιούργησαν νέα κλειστά πολιτικά κονκλάβια ατομικής επιβίωσης αλλά οι νόρμες του κόμματος παραμένουν όπως σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το κόμμα έχει αλλάξει εποχή και μετά το 3ο συνέδριο και τις γενναίες πρωτοβουλίες του φυσικού ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί καταστατικά σε κόμμα των μελών, τα καθοδηγητικά/οργανωτικά όργανα αρνούνται να αλλάξουν και παραμένουν εκλεγμένα από μη μέλη, από μια σύνθεση εκλογικού σώματος που δεν έχει περιλάβει κανένα στάδιο της διεύρυνσης, από ένα μικρό εκλογικό σώμα που σήμερα το μεγαλύτερο μέρους του είναι εκτός κόμματος και συνυπεύθυνο για τη «λίγη εσωκομματική δημοκρατία».
Η αντανάκλαση της συμμετοχική κοινωνίας πρέπει να είναι ένα συμμετοχικό κόμμα. Γι αυτό άμεσα και ουσιαστικά το κόμμα πρέπει σε συνέχεια του συνεδρίου του να αποκτήσει νέα όργανα σε κάθε επίπεδο (Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία, Ν.Ε., ΟΜ κλπ) αλλά ταυτόχρονα μέσα από ένα άμεσο καταστατικό συνέδριο να περιγράψει ένα κόμμα που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την κομματική κινητικότητα, τη συλλογική νοημοσύνη, την πολιτική επιμόρφωση και την πολιτική παραγωγή απευθείας από τα μέλη αλλά και την οργανωτική επάρκεια που δυστυχώς σήμερα αποτελεί την αχίλλειο φτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το κόμμα πρέπει να ανοίξει ξανά τις πόρτες τις πολιτικής στα μέλη και τους πολίτες μειώνοντας τις αποστάσεις πολιτικών κέντρων με τους πολίτες, μειώνοντας τους βαθμούς αντιπροσώπευσης με εργαλεία απευθείας συμμετοχής.
Ανοιχτά συνέδρια «κάθε μέλος μια ψήφος», προγράμματα πολιτικής επιμόρφωσης, πολιτικής επικοινωνίας και ακαδημίες στελεχών, θέσπιση αντιπροέδρων , συμμετοχή της Περιφέρειας σε πολιτικό κέντρο, εκπροσώπους τύπου, και κομματικές διαδικασίες, εκτελεστικό γραφείο που θα επιβλέπει την εφαρμογή αποφάσεων, θεματικές και ψηφιακές οργανώσεις μελών (επιπλέον των υφιστάμενων), περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος, αλλά και μέσω του iSYRIZA app , εσωτερικά δημοψηφίσματα, διαβούλευση νομοσχέδιων, διαρκής αξιολόγηση στελεχών, προέδρου και κεντρικών οργάνων, διαφάνεια (αλήθεια ξέρετε ποιοι δουλεύουν στο κόμμα, σε ποιο γραφείο και πώς μπορεί κάποιο μέλος να επικοινωνήσει μαζί τους;) αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες μελών στη μορφή EU Citizens Initiative όπου όταν ορισμένος αριθμός μελών από διαφορετικές περιφέρειες καταθέσει μια πρόταση το κόμμα να είναι υποχρεωμένο να τη συζητήσει και να την μεταφέρει στη βουλή, συχνά live chats βουλευτών με τα μέλη θα ήταν όλα καινοτόμες πρωτοβουλίες που ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς, της άμεση δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας θα μπορούσαν να το κάνουν ελκυστικό ξανά αλλά και να αποδείξει δι αυτών πώς οραματίζεται ένα κράτος των πολιτών, την Ελλάδα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Εξάλλου, η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Στο ερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το κόμμα πρέπει να περάσει στα μέλη του, και η πολιτική στους καθημερινούς ανθρώπους του τόπου. Είναι κοινωνικό αίτημα και υποχρέωση στη δημοκρατία μας. (αυτή τελευταία παράγραφος ήταν το κλείσιμο του προσυνεδριακού μου άρθρου στο 3ο συνέδριο και είναι ξανά επίκαιρη δυστυχώς αυτούσια.)

Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός Μηχανικός και Γραμματέας ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.