Τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Από αυτό το συνέδριο ανατέλλει μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανατέλλει μία νέα μέρα για τον λαό και την πατρίδα.

Α. Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι προτάσεις του Προέδρου για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από το σύνολο των μελών, δικαίως κατά τη γνώμη μου δεσπόζουν στο συνέδριό μας.
Όχι γιατί επιφέρουν αλλαγές στους συσχετισμούς ή στην οργάνωση του κόμματος.
Αλλά γιατί επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην αξιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Εξηγούμαι: η εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τα μέλη, πιστεύω πως είναι πρωτίστως
μία απόφαση για 2 θεμελιώδεις αρχές και αξίες της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.
Είναι μία απόφαση πρώτον, για τα δικαιώματα, για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών.
Δεύτερον, είναι μία απόφαση για την άρση των ανισοτήτων, των πολιτικών ανισοτήτων εντός του κόμματος.
Είναι δηλαδή μία απόφαση για το αν τα μέλη του κόμματος της σύγχρονης αριστεράς θα έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα.
Και εάν, όπως ως πολίτες μπορούν να εκλέγουν κυβέρνηση, δήμαρχο, περιφερειάρχη, βουλευτή, έτσι και ως μέλη του κόμματος θα μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο και μέλη της ΚΕ.
Για τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία που προτάσσει ως ταυτοτικό του ζήτημα την άρση των ανισοτήτων στην κοινωνία, θα είναι μία απόφαση για τον εάν ή όχι, θα άρει στο εσωτερικό του κάθε ίχνος πολιτικής ανισότητας μεταξύ μελών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Γι αυτό οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι.
Είδα και άκουσα συντρόφους να μην συμφωνούν να παραχωρηθεί το δικαίωμα σε όλα τα μέλη να ψηφίζουν για Πρόεδρο και ΚΕ.
Δεν είδα όμως κανένα μέλος -που δεν είναι σύνεδρος- να αρνείται να αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζει για την ηγεσία του κόμματος.
Ειδικά σε αυτήν την επαναστατημένη εποχή του Διαδικτύου το «αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα» έχει τελειώσει συντρόφισσες και σύντροφοι.
Και σε κάθε περίπτωση να το πούμε και αυτό.

Ακόμη κι αν λέμε Όχι στο δικαίωμα των μελών να αποφασίζουν αυτά για τον Πρόεδρο του κόμματος,
δεν μπορούμε να λέμε Ναι στο δικαίωμα των ηγεσιών των άλλων κομμάτων να αποφασίσουν αυτές ότι δεν θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Πρωθυπουργός μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα σχηματιστεί με τη δική μας πρωταγωνιστική και πλειοψηφική συμμετοχή.

Β. Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι
Η διαφορά του ευτυχισμένου από τον δυστυχισμένο άνθρωπο, έγκειται όχι στο πόσο στενοχωριούνται με τις αποτυχίες τους, αλλά στο πόσο χαίρονται τις επιτυχίες τους.
Στις αποτυχίες στενοχωριούνται εξίσου,
Στις επιτυχίες είναι η διαφορά.
Διότι ο δυστυχισμένος άνθρωπος τις επιτυχίες τις προσπερνά σαν να μην συνέβησαν ποτέ, ενώ ο ευτυχισμένος άνθρωπος μένει σε αυτές, τις γιορτάζει και τις χαίρεται όσο περισσότερο μπορεί.
Γι αυτό, σήμερα που πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ταυτόχρονα και το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύω βαθιά, πως πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι.
Όλες και όλοι.
Να είστε χαρούμενοι, πρώτοι και καλύτεροι, όσοι ιδρύσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι το κόμμα του 3%, χάρη στο οποίο σήμερα υπάρχουμε όλοι μαζί σε αυτό το μεγάλο, στέρεο και φιλόξενο σπίτι.
Να είμαστε χαρούμενοι , όσοι δεν ξεπουληθήκαμε στη δεξιά και στην οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά συμπαραταχθήκαμε μαζί σας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες ήττας και απώλειας της εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να είμαστε χαρούμενοι που σήμερα όλοι μαζί καταφέρνουμε να συμβάλουμε -ξανά- στην οικοδόμηση ενός μεγάλου και πλειοψηφικού κόμματος που εκπροσωπεί επάξια τις λαϊκές και παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, χωρίς δουλείες κι εξαρτήσεις διαπλοκής.
Να είμαστε χαρούμενοι όλοι όσοι – ιδρυτικά και νέα μέλη – τα 3 τελευταία χρόνια δεν μείναμε πίσω αλλά μπήκαμε μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες ασύμμετρης πολιτικής αντιπαράθεσης με το κράτος και με το μιντιακό παρακράτος Μητσοτάκη.
Και γιατί να είμαστε χαρούμενοι Σ και Σ; Διότι ενώ όλοι μας είχαν τελειωμένους και προεξοφλούσαν ότι θα δοθεί παράταση ζωής στη -ληγμένη- κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα πλέον, βλέπουν ξεκάθαρα μπροστά τους τη νίκη μας και την άμεση προοπτική μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής διακυβέρνησης
Και τέλος αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι.
Επειδή για εμάς το αντίθετο του δύω, δεν είναι το μείον 2.
Για εμάς, το αντίθετο του δύω είναι το ανατέλλω.
Να είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί από αυτό το συνέδριο ανατέλλει μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανατέλλει μια νέα μέρα για το λαό και την πατρίδα.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.