Σ. Φάμελλος: Οι απαντήσεις για την προοδευτική διέξοδο μπορούν να δοθούν μόνο από την αριστερή αφετηρία και δεξαμενή ιδεών

Σ. Φάμελλος: Οι απαντήσεις για την προοδευτική διέξοδο μπορούν να δοθούν μόνο από την αριστερή αφετηρία και δεξαμενή ιδεών

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος

Με αίσθημα ευθύνης και έντονο προβληματισμό, παίρνω το λόγο στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Από τη μία γιατί αυτό το Συνέδριο έπρεπε να λάβει σοβαρές αποφάσεις, που αφορούν στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας για το αν θα υπάρχει ένα κόμμα που χωρίς εξαρτήσεις και με προοδευτική ταυτότητα θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και από την άλλη γιατί οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας πυροδοτούν μία νέα κρίση στο κόμμα μας, που θέτει σε αμφισβήτηση το σκοπό και το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Οφείλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω το κόμμα μας.

Όλους και όλες εσάς που εκπροσωπείτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία σε όλη την Ελλάδα για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να υπηρετώ από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μία ομολουμένως πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή.

Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη.

Και απέναντί σας και απέναντι στην ιστορία και τους αγώνες της αριστεράς τόσων δεκαετιών.

Σε αυτό το δύσκολο 8μηνο ως ΚΟ υπηρετήσαμε με συνέπεια την ανάγκη να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή από την πρώτη στιγμή των προγραμματικών δηλώσεων.

Να στηρίξουμε τις επεξεργασίες και την πολιτική παρουσία του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή.

Και να αποδείξουμε ότι μπορεί να εκφράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαία να εκφράζουμε τον όλο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ … ακόμα και στη δύσκολη στιγμή των αποχωρήσεων.

Και θέλω να ευχαριστήσουμε για αυτή την προσπάθεια όλα τα μέλη της ΚΟ και όλους και όλες τους συνεργάτες μας στην Βουλή και στο Κόμμα.

Αυτή η πορεία, μπορεί να μας δώσει μηνύματα στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Ότι μπορούμε να λειτουργούμε με συλλογικότητα και συντροφικότητα.

Με κριτήριο των επιλογών μας : τα συμφέροντα της κοινωνίας και την ενότητα του κόμματός μας.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υλοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, την αποχώρηση του Αλέξη, την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές και τις αποχωρήσεις πολλών στελεχών.

Τέθηκε ένα ερώτημα – που θα το απαντήσει βέβαια τελικά η κοινωνία-

Όσο και αν φαίνεται σκληρό, το ερώτημα είναι αυτό της επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Και της αναγκαιότητας του κόμματός μας για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα μας.

Το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμα, και τίθεται πλέον μπροστά μας.

Οι θέσεις του Συνεδρίου κάνουν μία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα προσπάθεια, να προσεγγίσουν τα λάθη μας και τα ελλείμματά μας αλλά και τις απαντήσεις και τις ανάγκες.

Έγινε επαρκής αυτοκριτική και ανάλυση και ανάληψη των ευθυνών.

Και οι θέσεις περιγράφουν και το κόμμα που χρειαζόμαστε αλλά και την παγκόσμια και εσωτερική πολιτική κατάσταση, τα πολιτικά επίδικα και την πρόταση της προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα μας.

Ενώ όμως εμείς ασχολούμαστε με το σχέδιο για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί μία άδικη, αδιαφανή και βίαιη ολιγοπωλιακή διαμόρφωση της αγοράς με υπερκέρδη ολιγοπωλίων και εξυπηρετήσεις ημετέρων που οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων στην οικονομία και την κοινωνία και εκτεταμένη φτωχοποίηση, ξεπουλώντας ακόμα και δημόσια και κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, η υγεία, η παιδεία, ο δημόσιος χώρος και το περιβάλλον.

Πλατιά κοινωνικά στρώματα, υπερβαίνοντας ταξικές αποστάσεις γίνονται θύματα της αισχροκέρδειας, της έλλειψης σχεδίου, διαφάνειας και ισοτιμίας εφόσον επικρατεί ένας ακραίος κομματισμός.

Η κυβέρνηση με κυρίαρχες τις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες συνιστώσες της και επιτήδεια προβολή ενός ψεύτικου εκσυγχρονιστικού προσωπείου συντηρεί το καθεστώς εξουσίας με μείζονες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, του συντάγματος και της δημοκρατίας, όπως ανέδειξε και το πρόσφατο ψήφισμα κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αυτή την πολιτική η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητες που γεννά η κλιματική κρίση και η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι νέες κρίσεις που θα πολλαπλασιαστούν, αμφισβητώντας την πρόσβαση στα βασικά αγαθά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απέναντι στην πολιτική πραγματικότητα και στις αβεβαιότητες και προκλήσεις του μέλλοντος η προοδευτική παράταξη οφείλει να δώσει πολιτική προοπτική διεξόδου.

Ορθώς η πολιτική πρόταση του 4ου Συνεδρίου αφορά μια κοινωνία, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες.

Μία ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία που θα εγγυάται την ευημερία και την ποιότητα ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Με σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας.

Αλλά και με ισχυρή Δημοκρατία.

Για αυτόν τον πολιτικό στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να αλλάξει.

Με πολιτική κατεύθυνση πάντα ευρωπαϊκή, αριστερή, οικολογική και πρωτίστως δημοκρατική και συμπεριληπτική.

Να είναι κόμμα σύγχρονο, με μεταρρυθμιστική πρόταση.

Κόμμα ενεργών πολιτών, που παράγουν προοδευτικές πολιτικές στην καθημερινότητά τους και επιβεβαιώνουν την αξία της πολιτικής,γιατί αυτή την αξία έχει βάλει στόχο το σύστημα εξουσίας.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Θέλω να προσθέσω και κάτι στη συζήτησή μας που το έχουμε ξεχάσει.

Ευθύνη της σύγχρονης αριστεράς είναι να διευρύνει την αποδοχή των αριστερών ιδεών, στις συνειδήσεις των πολιτών και στη λειτουργία της κοινωνίας.

Αναδεικνύοντας ξανά τις μεγάλες αξίες της ζωής όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, αλλά και τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος.

Απέναντι στις λογικές που «περνάει» το σύστημα εξουσίας που είναι επιθετικές, διχαστικές και στηρίζονται σε στάσεις «ο θάνατός σου η ζωή μου» που εκφράζουν τα ολιγοπώλια.

Για μένα είναι προφανές ότι οι απαντήσεις για την προοδευτική διέξοδο, μπορούν να δοθούν μόνο από την αριστερή αφετηρία και δεξαμενή ιδεών.

Όπως το ζήτημα της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών βρίσκει απάντηση μόνο στην προστασία της ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πρέπει να μιλήσουμε με την αριστερή καρδιά μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με τους σοσιαλιστές και τους πράσινους που ορθώς είναι η στρατηγική μας και στο ΕΚ.

Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσεις την πρόταση του πλουραλισμού της αγοράς, των συνεργατικών σχημάτων, των ενεργειακών κοινοτήτων, της αλληλέγγυας οικονομίας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές με φιλελεύθερο προσωπείο;

Και πως να μιλήσεις για δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και το νερό απέναντι στη λογική είτε του ξεπουλήματος είτε τάχατες της αξιοποίησης των δυνάμεων της αγοράς;

Μόνο αν στηριχτούμε στις ιδέες και στις αξίες μπορούμε να μιλήσουμε με τη νεολαία και με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Γιατί, όπως σωστά θέτουν και οι θέσεις, υπάρχουν νέα ζητήματα στην πολιτική, για τη διαμόρφωση μίας νέας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή, όπως τα κυρίαρχα πολιτικά ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης δημοκρατίας.

Μάχες που απαιτούν στράτευση και συμπόρευση με πλατιά κοινωνικά στρώματα αλλά και πολίτες που σήμερα είναι εκτός πολιτικής.

Όλα αυτά όμως απαιτούν σοβαρές ποιοτικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος.

Η γείωση στην κοινωνία, η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανώσεών του σε όλη την κοινωνική λειτουργία, απαιτεί κόμμα ενεργών πολιτών και όχι οπαδών.

Με πολιτικό σχέδιο και σοβαρή επικοινωνία.

Αλλά δεν αρκούν τα κοινωνικά δίκτυα για να έχουμε λόγο και εκπροσώπηση στην αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στις κοινωνικές συλλογικότητες του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και του γονεϊκού κινήματος.

Εκεί φαίνεται και χρειάζεται ο ρόλος των οργανώσεων και των μελών. Και οι οργανώσεις πρέπει να είναι κύτταρα πολιτικής παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες.

Και δεν βρισκόμαστε σε καλή αφετηρία.

Γιατί η κοινωνία και οι εκλογές ανέδειξαν μεγάλες κρίσεις και σοβαρά ελλείμματα του κόμματός μας και κυρίως έλλειμμα εμπιστοσύνης προς εμάς της κοινωνίας, το οποίο δεν καλύπτουμε τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, οι δεκάδες χιλιάδες εγγραφές νέων μελών, η επιτυχής ολοκλήρωση του προσυνεδριακού διαλόγου πάνω σε ένα ποιοτικό και απαιτητικό πρόγραμμα θέσεων, απέδειξαν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Και ο β γύρος των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι οι πολίτες ψάχνουν για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση.

Όπως φαίνεται και στους αγώνες των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας και των αγροτών.

Η αγωνία και η δυναμική των μελών αλλά και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο τον προσυνεδριακό διάλογο ζήτησε την πολιτική ενοποίηση, ξεκάθαρους στόχους και σοβαρότητα.

Το 4ο Συνέδριο του κόμματος όφειλε και οφείλει, να ολοκληρώσει τις επεξεργασίες για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,

Γιατί είναι το ανώτερο σώμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αλλαγών,

Γιατί στο συνέδριο αποφασίζουν τα μέλη .

Εδώ σήμερα όλοι και όλες έχουμε μία ψήφο – Ισότιμα.

Και πρέπει να αποφασίσουμε λαμβάνοντας υπόψη και το κόμμα μας αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Και για να έχουμε μία φωνή.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία του Συνεδρίου.

Και να δώσουμε και λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Δεν θεωρώ απρόκλητη τη συζήτηση που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Αντανακλά σοβαρά πολιτικά ελλείμματα.

Που όμως είχαμε αποφασίσει ότι θα τα λύσουμε συζητώντας για την πραγματική πολιτική.

Ναι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και συλλογικότητας και δημοκρατίας.

Όλα αυτά απαιτούν αποφάσεις με συντροφικότητα.

Είναι και αυτή μία μεγάλη αξία, για μένα η μεγαλύτερη στην κοινή μας ζωή, που πρέπει να ξαναβρούμε και να επιβεβαιώσουμε.

Το ότι υπηρετούμε την «κοινή υπόθεση» της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι και η βάση για να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις και διαφορές.

Δεν αποδέχομαι καμία προσωπική διαδρομή ή προσωποκεντρική λειτουργία. Δεν αντιστοιχεί στις αξίες μας.

Στην Πολιτική Γραμματεία είχαμε αποφασίσει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε τη μάχη. Και ξεστρατίζουμε.

Και αυτή είναι η αγωνία και των συνέδρων και των μελών σε όλη την Ελλάδα και της κοινωνίας που κοιτάει ακόμα προς εμάς.

Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε την μάχη των ευρωεκλογών σε δεύτερο πλάνο;

Έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε δυνατή ευρωομάδα της αριστεράς;

Για να βάζει το έγκλημα των Τεμπών μέσα στο ΕΚ αλλά και το θέμα του ευρωπαϊκού μισθού και της δίκαιης κοινωνικά πράσινης μετάβασης;

Όχι δεν την έχουμε!

Έχουμε την πολυτέλεια να μην είναι πρώτο θέμα και πρώτο καθήκον του κόμματος και των προοδευτικών πολιτών η υπεράσπιση του συντάγματος και τα δημόσια πανεπιστήμια;

Αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε το επόμενο 15ήμερο και όχι να κλειστούμε σε μία εσωτερική συζήτηση μακριά από την κοινωνία.

Σαφώς δεν έχουμε και την παραμικρή δυνατότητα να κουκουλώσουμε τα προβλήματα, από αύριο πρέπει να εφαρμόσουμε λύσεις για το πως λειτουργούμε.

Γιατί ο αντίπαλος δεν είναι οι σύντροφοί μας, είναι η δεξιά, για να μην πω η ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Το καταστατικό μας έχει απόλυτα επαρκές πλαίσιο για το πως παίρνονται οι αποφάσεις, για το πως λειτουργεί το κόμμα μας και πως εκφράζεται. Και φυσικά για το ρόλο του προέδρου.

Δεν ξεχνάμε ότι όσοι και όσες υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη και κρινόμαστε καθημερινά για αυτό.

Είχαμε αποφασίσει ότι προτεραιότητά μας είναι οι πολιτικές υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας και όχι θέμα εκλογής προέδρου.

Προτεραιοποιήσαμε με απόφαση της ΚΕ το θέμα της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές και της παρουσίασης της πρότασή μας για την Ευρώπη και όχι την εκλογή ΚΕ.

Και πέρα από την πολιτική προτεραιότητα και τεχνική εφικτότητα υπάρχουν και προβλέψεις του καταστατικού που οφείλουμε να τηρούμε.

Χωρίς να υποτιμώ την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που απαιτούν λύση στη λειτουργία μας, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να έχει προταθεί μία λύση, που θα μας κάνει ισχυρότερους και θα μεταδώσει και εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Η οποία μας έχει ανάγκη.

Για το λόγο αυτό οφείλω να σας καταθέσω τον προβληματισμό μου. Χρειαζόμαστε φωνές σταθερότητας και ενότητας, χρειαζόμαστε συντροφικότητα και αριστερές, δημοκρατικές αξίες για να συνεχίσουμε.

Αυτό δεν μας ζητήσατε από τις πρώτες δύσκολες ώρες του Ιουλίου;

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα είμαστε έτοιμοι να τις υπηρετήσουμε αυτές τις αξίες;

Να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας που είναι πάνω και από το στενό συμφέρον του κόμματός μας;

Και προφανώς πάνω από πρόσωπα;

Η πρόταση που έχει κατατεθεί για εκλογή προέδρου δεν δίνει διέξοδο σε αυτές τις ανάγκες. Και θα μας φέρει ένα ή πολλά βήματα πίσω.

Εφόσον έχουμε και μία φρέσκια εντολή μόλις 5 μηνών.

Και έχουμε στη διάθεσή μας προτάσεις για τη συλλογική στήριξη της ηγετικής ομάδας και του προέδρου που την Τρίτη στην ΠΓ συναποφασίσαμε.

Η μόνη επιλογή είναι να ακούσουμε ότι μας λένε οι σύντροφοί μας και να λύσουμε τα προβλήματα μέσα στα όργανα. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία!

Δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή από την κοινωνία, ούτε μέχρι τις ευρωεκλογές. Κάθε μέρα κρινόμαστε.

Καθαρές λύσεις για την αριστερά σημαίνει συζήτηση και συναπόφαση και σεβασμός στα όργανα και το καταστατικό.

Και πιστή εφαρμογή των αποφάσεων από όλους χωρίς παραφωνίες και διαρροές.

Δεν έχουμε δικαίωμα να μεταφέρουμε την αδυναμία να λειτουργήσουμε δημοκρατικά στην κομματική βάση με εκλογές προέδρου και εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

Δεν συντελεί στην εικόνα σοβαρότητας και επάρκειας που απαιτεί από εμάς η βάση μας και η κοινωνία.

Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο ιστορικό κόμμα.

Ένα κόμμα που πέρα από τις επιτυχίες του στη διακυβέρνηση 15-19, όταν η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Κατόρθωσε να δουλέψει με λιγότερες δυνάμεις και αρκετά ξενύχτια, ενωμένο ώστε να φτάσουμε ως εδώ με θέσεις, με νέες επεξεργασίες για το συνέδριο, με το κουράγιο χιλιάδων συντρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το κόμμα πρέπει να ανταποκριθούμε.

Δεν είναι παρηκμασμένο και αναποτελεσματικό. Δεν γεμίσαμε αυτό το στάδιο για ένα παρηκμασμένο κόμμα.

Είναι το κοινό μας σπίτι, ο πραγματικός αντίπαλος της συντήρησης και της αδικίας της κυβέρνησης και του συστήματος εξουσίας

Τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φοβάται το σύστημα εξουσίας. Και για αυτό επιτέθηκε το αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και στον Αλέξη Τσίπρα και στο Στέφανο Κασσελάκη.

Δεν έχουμε δικαίωμα να δίνουμε λαβές στην κυβέρνηση της συντήρησης και της αδικίας!

Για αυτό το κοινό μας σπίτι, και την ιστορία της αριστεράς, οφείλουμε να συζητήσουμε πολιτικά, να ενισχύσουμε τις θέσεις μας, να ενισχύσουμε τη συντροφικότητα και τη δημοκρατία, με πλουραλισμό αλλά και ενιαία έκφραση από τη Δευτέρα.

Όχι με εκλογή προέδρου αλλά με συλλογική υποστήριξη της ηγεσίας μας όπως αποφασίσαμε και στην ΠΓ της Τρίτης.

Όχι με εσωστρέφεια, όχι καθυστερώντας τα κοινωνικά μας καθήκοντα. Η κοινωνία δεν θα μας περιμένει!

Καλή μας επιτυχία και με τη νίκη!

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.