Σημεία ομιλίας του Θοδωρή Τσίκα στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Για ένα σύγχρονο, ευρύ, ανοιχτό κόμμα, “κορμό” μιας μεγάλης προοδευτικής Παράταξης

1. Το Συνέδριο είναι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Με αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του ταξιδιού που άρχισε το βράδυ των εκλογών του 2019, με την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως εκλαμβάνει το ποσοστό του 32%, ως εντολή διεύρυνσης και μετασχηματισμού του χώρου μας.

Αυτό ήταν το νόημα της συνάντησης του τότε ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, δυνάμεις, Κινήσεις και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, του σοσιαλιστικού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού Κέντρου.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, ευρύ, ανοιχτό κόμμα, “κορμό” μιας μεγάλης προοδευτικής Παράταξης.

2.  Σε αυτή την διαδρομή είχα την τιμή να είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, αλλά και της Επιτροπής Καταστατικού που ετοίμασε τις προτάσεις που συζητιούνται.

Υποστηρίζω όλες τις μεγάλες καινοτομίες για το νέο Καταστατικό, που κάνουν τον κόμμα πιο δημοκρατικό και πιο συμμετοχικό. Τα μέλη δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνο κάθε 3 χρόνια, όταν διεξάγεται τακτικό Συνέδριο.

Υπερασπίζομαι τη δημιουργία του θεσμού των “φίλων” του κόμματος, τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα για μεγάλα πολιτικά και προγραμματικά θέματα, τις εσωτερικές προκριματικές εκλογές για ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, την ποσόστωση ανδρών-γυναικών 50% – 50% στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος, την θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού θητειών για βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Προτείνω να διεξαχθεί ειδικό Καταστατικό Συνέδριο, για να δημιουργήσουμε ένα ριζικά νέο μοντέλο κόμματος, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικότητες και όχι σε παρωχημένες συνταγές.

3. Τώρα έχουμε ένα καθήκον: την διαμόρφωση μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας από όλους τους αριστερούς, τους προοδευτικούς και τους δημοκράτες πολίτες.

Η κυβέρνηση βεβαίως δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ανάγκη όμως να πείσουμε την κοινωνία ότι είμαστε μια υπεύθυνη, εναλλακτική δύναμη. Όταν έχεις ένα 32% πρέπει να στοχεύεις στο 42%, διότι αλλιώς πολύ εύκολα μπορείς να βρεθείς στο 22%.

Αυτό θα γίνει με την επεξεργασία σοβαρών, ρεαλιστικών, τεκμηριωμένων και κοστολογημένων προτάσεων.