Σημεία ομιλίας της Μερόπης Τζούφη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

1. Μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, Ευρώπη και Ελλάδα αντιμετωπίζουν νέες κρίσεις που πλήττουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει νέες συνθήκες και οι λαοί καλούνται να υπερασπιστούν την ειρήνη και τα κοινωνικά αγαθά. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, να νικήσει η ζωή.

2. Στη χώρα μας οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχια απειλούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε ένα πρωτόγνωρα αποπνικτικό περιβάλλον αντιδημοκρατικών διαδικασιών, χειραγώγησης του Τύπου και της Δικαιοσύνης, περιβαλλοντικής καταστροφής, φτωχοποίησης και αναπτυξιακού τέλματος.

3. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κατεύθυνση. Το αναπτυξιακό της μοντέλο είναι παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στα αδιέξοδα της προηγούμενης δεκαετίας. Οι υποδομές του Κοινωνικού Κράτους συρρικνώνονται ή ξεπουλιούνται, με τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την παιδεία να αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση και τους αποκλεισμούς.

4. Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης, της μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, του παραγωγικού μετασχηματισμού, του σεβασμού στο περιβάλλον και της εφαρμογής πραγματικά κοινωνικών πολιτικών.

5. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποχρέωση να παλέψει συλλογικά, ενωτικά, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία. Όλες και όλους που ζητούν την αλλαγή, που ελπίζουν και εμπιστεύονται την Αριστερά, που αναζητούν διέξοδο από το περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης, που θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από μια νέο-φιλελεύλευθερη και νέο-συντηρητική διακυβέρνηση.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκωδικοποιεί την πολιτική πραγματικότητα, επεξεργάζεται θέσεις, κινητοποιεί και εμπνέει τα μέλη του και την κοινωνία. Δεν είναι αρένα για μάχη μεταξύ μελών και τάσεων. Οι αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος πρέπει να είναι πολιτικές. Να είναι στηριγμένες σε θέσεις και απόψεις και όχι να εκφυλίζονται σε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε βρισκόμαστε γιατί συμφωνούμε προκαταβολικά σε όλα. Βρισκόμαστε για να συμπορευτούμε στο επίπεδο της πολιτικής πράξης στη βάση ενός γενικού κοινού οράματος, με όρους ενότητας και πολυφωνίας.

7. Χρειάζεται να ενισχυθεί η εξωστρέφεια. Το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί, στην κοινωνία, στους φορείς και στους αόρατους ανθρώπους, όλους αυτούς που ήταν και είναι η δύναμη μας.

8. Η επανεκτίμηση βασικών επιλογών και ο απολογισμός της κυβερνητικής περιόδου είναι απαραίτητα στοιχεία για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα: οι εξορύξεις, η ενεργειακή επάρκεια και μετάβαση, οι δημόσιοι χώροι (πχ: Ελληνικό) και η κρατικοποίηση κρίσιμων υποδομών που ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (πχ: εθνικές οδοί), όπως και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

9. Η συγκρότηση και συμμετοχή σε μεγάλα κοινωνικά μέτωπα είναι απαραίτητη (πχ: ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και της παιδείας, υπέρ της προστασίας της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές κατακτήσεις). Με πειστικές εναλλακτικές, υλοποιήσιμες και επεξεργασμένες προτάσεις. Στο κοινοβούλιο, στα σωματεία, στα κινήματα, στην κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή με στόχο τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, με αυτοπεποίθηση, πάθος, επιμονή και υπομονή.

10. Να γίνουμε ξανά το κόμμα που θα εκφράσει και θα υπερασπιστεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας με τρόπο ριζοσπαστικό, αγκαλιάζοντας τη νέα γενιά, η οποία έχει ανάγκη από θέσεις ανατροπής.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.