Σημεία από την ομιλία του Παύλου Πολάκη, στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κύρια σημεία της ομιλίας:

Μετά τη μαζική χειροτέρευση, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο εξάμηνο, των υλικών όρων ύπαρξης της εργαζόμενης αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα μας, πλησιάζει ο καιρός που ο Ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τις τύχες του και την ελπίδα του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό είναι καθ’ οδόν διότι το επιτελικό κράτος των αριστοάχρηστων έδειξε την ανεπάρκεια του σε όλα τα μέτωπα:
• Στην αντιμετώπιση των θεομηνιών.
• Στην οικονομική πολιτική.
• Στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ).
• Στο ξεκοκάλισμα του μαξιλαριού των 37 δις €, που δυστυχώς αφήσαμε παρακαταθήκη, ενώ και τα 30 δις € αρκετά θα ήταν.
• Στις υπερτιμολογημένες απευθείας αναθέσεις των 7,5 δις €, που κατευθυνθήκαν σε ένα εσμό 10.000 κολλητών.
• Στην πανδημία, όπου με βάση το αφήγημα του μοναδικού όπλου του εμβολίου, φτάσαμε να έχουμε 28.500 νεκρούς και να είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Στο σημείο αυτό να πω ότι, η δικιά μας αντιπολίτευση δεν ήταν στην ένταση και στην στρατηγική που έπρεπε. Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε, για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να έχουμε φωνάξει πολύ πιο δυνατά για να έρθουν τα μονοκλωνικά και τα αντιϊικά φάρμακα καθώς και για το θέμα των ΜΕΘ.
Συνεπώς, επειδή θα κληθούμε να ξανακυβερνήσουμε και επειδή πολλές φορές έχω πει πως η άλλη φορά θα είναι αλλιώς, θα πρέπει να δούμε με βάση την εμπειρία μας και την κατάσταση που διαφαίνεται ότι θα παραλάβουμε, πως θα είναι το αλλιώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαϊκά κατανοητών και κοινωνικά αναγκαίων στόχων, τους οποίους δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει, αυτό που έκανε δηλαδή ο Αλέξης στην ομιλία του.
Γιατί αριστερή πολιτική είναι:
• Ο έλεγχος από το Δημόσιο, μιας ή δυο συστημικών τραπεζών, καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να εφαρμόσεις καμία πολιτική αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων.
• Η διατύπωση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει τη στήριξη των μικρομεσαίων μέσα από την αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. Κάτι που θα πρέπει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, να το παλέψουμε. Δεν είναι δυνατόν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης να πάνε στις 100 οικογένειες που κυβερνάν τη χώρα εδώ και 70 χρόνια.
• Η στήριξη των αγροτών μέσω επιδοτήσεων, αγοράς σπόρων, επανεκκίνησης των εργοστασίων ζάχαρης.
• Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους μέσω μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις αποκεντρωμένες του δομές και την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έτσι θα «ριζώσουμε» και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
• Η επιτάχυνση των διαδικασιών της δικαιοσύνης, γιατί όσο ο λαός νιώθει ότι αυτοί που τον χρεωκόπησαν, αυτοί που τον ξανακλέβουν και τον οδηγούν πάλι σε χρεωκοπία έχουν πρακτικά το ακαταδίωκτο και το ατιμώρητο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Για αυτό προτείνω: α) εθελουσία έξοδο για τους δικαστές άνω των 60, β) ‘Ιδρυση στην Πάτρα, 2ης σχολής δικαστών έτσι ώστε να αυξηθεί το σύνολο των εν ενεργεία δικαστών και γ) ενοποίηση προανάκρισης και κύριας ανάκρισης για τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος έτσι ώστε να μην υπάρχουν αναβολές.
Γιατί αριστερή πολιτική, πρώτα και πάνω από όλα, είναι να συγκρούεσαι με αυτούς που έχουν τη δύναμη, πολιτική ή οικονομική, προκειμένου να αναδιανείμεις ισχύ, πλούτο και εξουσία στους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Για να είναι η 2η φορά αλλιώς θα πρέπει, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι αλλιώς.
Για αυτό ο πρόεδρος του θα πρέπει να εκλεγεί από όλα τα μέλη του.
Για αυτό πρέπει η ΚΕ θα πρέπει να εκλεγεί από όλα τα μέλη του.
Για να υπηρετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής πρέπει ο «καπετάνιος» να πλαισιωθεί από μια ομάδα που αν αυτός «τρέχει, αυτή να πηδάει» και στην οποία σίγουρα δεν έχουν θέση όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν όρια στην δημοσιονομική πολιτική μιλώντας για μνημόνιο, χωρίς μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αρχηγό τον Αλέξη τον Τσίπρα, ζητάει νίκη με καθαρή διαφορά από την ΝΔ στις εκλογές με απλή αναλογική. Εμείς, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απευθυνθούμε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Αν αναγκαστικά πάμε σε εκλογές με μπόνους για το 1ο κόμμα ,τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά αυτοδυναμία προκειμένου να εφαρμόσει αυτό το αριστερό σχέδιο.

Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.