Ομιλία του Κώστα Μπάρκα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​

Γι’ αυτό υπερψηφίζω την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Μετά από αρκετό καιρό βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο κατά γενική ομολογία άργησε. Οι δυσκολίες πολλές. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, έκανε πράγματα, έγιναν εκλογές, χάσαμε τις εκλογές, περάσαμε πανδημία.

Θεωρώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι το συνέδριο αυτό, παρά τις αδυναμίες που ενδεχομένως ορισμένες και ορισμένοι από εμάς αναγνωρίζουν, έπρεπε να γίνει. Η μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει αναπτυχθεί κυρίως στον προσυνεδριακό διάλογο, ήταν η πρόταση του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος.

Θεωρώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι η πρόταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ελατήριο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πάλι σχέσεις με την κοινωνία. Αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση, την οποία πάντα είχαμε ως κόμμα και ω χώρος, η οποία για πολλούς λόγους είχε διαρραγεί, θεωρώ ότι μπορεί να επανακάμψει με την υπερψήφιση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των δυσκολιών κατάφερε να αναδειχθεί. Κατάφερε να λειτουργήσει νέα όργανα, νέες οργανώσεις μελών, νέες νομαρχιακές. Κατάφερε να εγγράψει νέα μέλη.

Θεωρώ ότι υπάρχει παραπάνω δουλειά να κάνουμε. Θεωρώ ότι δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη είναι να συμμετάσχουμε σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις. Από τις οργανώσεις γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία, μέχρι τα πρωτοβάθμια σωματεία και στις ομοσπονδίες. Έτσι ώστε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα κάναμε ως κυβέρνηση να αποτυπωθούν στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν έχει μάθει τι ακριβώς κάναμε την περίοδο της διακυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στη διαδικασία της κριτικής για τα όσα κάναμε και τα όσα δεν κάναμε στη διακυβέρνηση, θεωρώ ότι είναι δική μας αρμοδιότητα, δικό μας μέλημα να ενημερώσουμε την κοινωνία, πώς πρέπει από εδώ και πέρα να δράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Σ’ αυτό το ταξίδι όλοι χωράνε. Σε αυτόν τον χώρο όλοι χωράνε. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση συντρόφων και συντροφισσών μεταξύ του 3 και του 33%. Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια κυβέρνηση, ώστε να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από τα δεινά που οι μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τους έβαλαν.

Σημείο αναφοράς είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι εκεί πραγματικά γράψαμε τα ονόματά μας στη νεότερη ιστορία της χώρας. Αποφασίσαμε να γίνουμε κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η αναφορά η οποία με εκφράζει είναι ότι χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, αλλά μόνο αυτή δεν φτάνει. Πρέπει να διεκδικήσουμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πέσει. Γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι, η συζήτηση στο συνέδριο του κόμματος γίνεται τη στιγμή που πολλά νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ρεύμα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τον μήνα. Είναι λοιπόν δική μας δυνατότητα και αρμοδιότητα, να βγάλουμε τη χώρα από τα δεινά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρέπει όμως να φτιάξουμε ένα κόμμα συλλογικό, ένα κόμμα ανοιχτό, όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται. Όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται. Όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Χωρίς να κόβουμε συντρόφισσες και συντρόφους από εκλογικές διαδικασίες. Χωρίς να εξηγούμε, γιατί ορισμένοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και άλλοι όχι. Χωρίς να αφήνουμε ορισμένες και ορισμένους να αποφασίζουν για όλους. Αλλά πρέπει όλοι να συμμετέχουμε συλλογικά και ενιαία σε όλες τις εκφάνσεις του κόμματος.

Γι’ αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι υπερψηφίζω την πρόταση του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από όλα τα μέλη. Θεωρώ ότι αυτό θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά για όλους.

Θέλω από βήματος του συνεδρίου να σας πω ότι τώρα είναι μια νέα αρχή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στη συνείδηση της κοινωνίας. Να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, για να μπορέσουμε να σώσουμε την κοινωνία από τα δεινά που περνά.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.