Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Οφείλουμε σήμερα να μιλήσουμε για το «μετά», ώστε να έχει νόημα το «ξανά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Αγαπητέ Πρόεδρε, σύντροφε Αλέξη

Το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ορόσημο στους αγώνες που δίνουμε απέναντι σε μεγάλες και μικρότερες εξουσίες που έχουν εγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία σε λογικές χρεοκοπίας, όχι μόνο οικονομικής.

Η δεξιά διακυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις ξεκάθαρες μνημονιακές καταβολές της, επιτίθεται διαρκώς στον πυρήνα που συγκροτεί κάθε δημοκρατική αξία και προοδευτική ιδέα σ’ αυτόν τον τόπο.

Η Μαξίμου Α.Ε. χρεοκοπεί τη χώρα οικονομικά, δημογραφικά, ηθικά. Διώχνει πλούτο, διώχνει ανθρώπους, διώχνει ιδέες, απογοητεύει και διώχνει τους νέους ανθρώπους.

Η αριστερά προστάτεψε διαχρονικά και πολλαπλώς τον τόπο, τις ιδέες του, τους ανθρώπους του.

Και αυτές οι ιδέες της Αριστεράς έχουν οριστεί. Και δεν είναι μόνον ορισμένες, αλλά καταγεγραμμένες και κατατεθειμένες, σμιλεμένες με αγώνες και θυσίες. Για αυτό και δεν κινδυνεύουν με αλλοίωση ή παραχάραξη. Αντιθέτως, γίνονται ακόμη πιο έντονες και δυναμικές όταν προστίθενται στις γραμμές της άνθρωποι που βρίσκουν ή μπορούν να βρουν νόημα σ’ αυτές τις ιδέες. Νόημα και δύναμη να προχωρήσουν, να αγωνιστούν, να συστρατευτούν.

Γι’ αυτό η αριστερά είναι συμπεριληπτική. Γι’ αυτό η αριστερά δεν αποκλείει. Γι’ αυτό η αριστερά συνθέτει και θεριεύει και βγαίνει μπροστάρισσα σε κάθε διεθνιστικό αγώνα, σε κάθε αγώνα υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο.

Γι’ αυτό η αριστερά είναι προοδευτική δύναμη και κάθε προοδευτική συμμαχία βρίσκει ανεξάντλητη δύναμη στην αριστερά κι όχι στη δεξιά όπως ματαίως προσπαθεί η προπαγάνδα Μητσοτάκη να περάσει σε αφελείς και λούμπεν συνειδήσεις.

Με τον ελληνικό λαό, λοιπόν, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκουν στην Ελλάδα μια πατρίδα, με όλους τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας που βρίσκουμε νόημα στις ιδέες της Αριστεράς, ερχόμαστε σήμερα να διατυπώσουμε το καλύτερο δυνατό πλαίσιο, μέσα από το οποίο το περιεχόμενό μας θα γίνει ορατό και χειροπιαστό.

Θα γίνει πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Θα γίνει πορεία και συμπόρευση όχι απλώς σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά σε έναν ωραίο κόσμο που αξίζει να τον ζεις.

Ο κόσμος αναζητά νόημα σε μια καθημερινότητα που έχει συντριβεί από τον αυταρχισμό και την αλαζονεία των golden boys των Μητσοτάκηδων της ιστορίας.

Απέναντι σε αυτό το φαύλο σύστημα της παρακμής που παράγει διαρκώς πόνο, δεν πρέπει να είμαστε η λιγότερο κακή επιλογή για τον κόσμο, το μη χείρον.

Πρέπει να ξαναγίνουμε η ελπίδα του. Όχι, απλώς, μια ελπίδα που θα τραβήξει μέχρι τις εκλογές.

Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε. Οι εκλογές θα αναδείξουν ένα πλειοψηφικό προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστάρη στη μάχη που θα ανατρέψει τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Να ξαναγίνουμε, λοιπόν, η ελπίδα του κόσμου. Αλλά, να γίνουμε η ελπίδα για το μετά. Να παραμείνουμε, να δυναμώσουμε την ελπίδα για το μετά. Μετά τις εκλογές.

Γιατί, αυτό το μετά είναι το παν. Οφείλουμε σήμερα να μιλήσουμε γι’ αυτό το «μετά», ώστε να έχει νόημα το «ξανά».

Μιλάμε και συζητάμε και πλουτίζουμε τις φωνές και ορθώνουμε το ανάστημά μας στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διασφαλίζουμε την ενότητά μας, αναδεικνύοντας τον καταμερισμό της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Προβάλλουμε την υπευθυνότητά μας μέσα από τον επιμερισμό των ρόλων. Ενισχύουμε τη συνοχή μας μέσα από την αποκέντρωση κι όχι την υπερσυγκέντρωση.

Αποδεικνύουμε μέσα από το μοντέλο της δουλειάς μας σήμερα, εδώ και τώρα, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστούμε ως κυβέρνηση και θα αγωνιστούμε ως αριστερά στην εξουσία, θα είναι ο τρόπος μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Αυτό θα είναι και το μοντέλο δουλειάς και μετά, όταν ξαναγίνουμε κυβέρνηση.

Όχι όλοι για όλα. Ούτε λίγοι για όλα. Αλλά, όλοι για συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, που θα αφορούν τους πολλούς, την κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώνεται ενάντια στην παρακμή του Μητσοτάκη και της ολιγαρχίας του.

Κι αυτός ο τρόπος δουλειάς, που πλαισιώνει κάθε περιεχόμενο πολιτικής αλλαγής συστήνει μια νέα αρχή.

Αυτή τη φορά, έχοντας και την εμπειρία της πιο δύσκολης κυβερνητικής θητείας που έχει καταγραφεί στη μεταπολίτευση, αλλά και της ειλικρινούς αναμέτρησής μας με λάθη και παραλείψεις, που ξέρουμε ότι δεν θα επαναληφθούν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζω και υπερψηφίζω τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας επίγνωση των προοπτικών που ανοίγονται, αλλά κυρίως του έργου που απαιτείται ώστε οι αλλαγές στο κόμμα μας να αποτελέσουν έναυσμα πολιτικής αλλαγής και προοδευτικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Το βλέμμα μας και η κοσμοθέασή μας είναι προς την κοινωνία. Εκεί κοιτάμε.

Προσωπικά, θα συνεχίσω να κρατώ σταθερά το βλέμμα μου σε κάθε κατεύθυνση που γίνεται ορατή από το ύψος της κοινοβουλευτικής μου ευθύνης.

Με τη νίκη!

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.