Ομιλία Σωκράτη Φάμελλου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της κοινωνίας

Όλη ελληνική κοινωνία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ευθύνη. Σε μία ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στη νέα γενιά αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές, σε μία ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία και στις θυσίες της Αριστεράς.

Σήμερα ζούμε σε μία εποχή γεμάτη αβεβαιότητες που τροποποιούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της ζωής μας. Εισάγουν ακόμη το φόβο και την αγωνία στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αναγνωρίσει αυτές τις αλλαγές και να παίξει τον ιστορικό του ρόλο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού, της δημιουργίας και της παραγωγής. Η πανδημία αμφισβητεί το αγαθό της ζωής και τη δημόσια υγεία, ο πόλεμος στην Ουκρανία αμφισβητεί τη ζωή και την ειρήνη, αλλάζει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και μας βάζει σε έναν νέο κύκλο ψυχρού πολέμου και σε κυνήγι των εξοπλισμών.

Η ακρίβεια συντρίβει το λαϊκό εισόδημα, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα στην αγορά και, πίσω από όλα αυτά και πάνω από όλα αυτά, η κλιματική κρίση είναι εδώ, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών, αμφισβητώντας την επιβίωση της κοινωνίας, ακόμη και την ικανοποίηση βασικών διατροφικών αναγκών, αλλά και την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Παρά τις δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας τα βήματα είναι πολύ λίγα, πολύ μικρά. Σήμερα, απειλούνται οι πιο ευάλωτοι, οι χώρες του νότου, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διευρύνονται οι ανισότητες, το δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό του νερού και της ενέργειας.

Αμφισβητείται όμως και το δικαίωμα όλων σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Η ανασφάλεια, η ενεργειακή φτώχεια, οι κλιματικοί πρόσφυγες, οδηγούν σε νέες κοινωνικές ρήξεις είναι ο νέα βαρβαρότητα του 21ου αιώνα. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ευρωπαϊκή αριστερά προτεραιοποιούν τα θέματα του περιβάλλοντος, του κλίματος και της ενέργειας στην πολιτική τους ατζέντα. Το κεφάλαιο όμως και οι πολιτικοί του υποστηρικτές θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να αναπαράγουν τη δική τους εξουσία. Αυτό βλέπουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης που σχεδιάζεται για λίγους, στην Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη, όταν βλέπουμε ότι η τάχατες πράσινη Ευρώπη προσπαθεί να βάλει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην πράσινη ταξινομία.

Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε καπιταλισμό καζίνο, αυταρχισμό, συνθήκες άγριας δύσης, συνθήκες μαφίας με φίμωση, με χειραγώγηση, με φόβο, με αισχρή προπαγάνδα, με υποχώρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται μία πραγματική κρίση για να βελτιώσουν κάποιοι λίγοι τη δική τους θέση στην αγορά. Το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως στηρίζει την αισχροκέρδεια με συμμετοχή και της ΔΕΗ. Όπως υλοποιεί το μεγαλύτερο πλιάτσικο δημόσιας περιουσίας που έχει γίνει στη χώρα μας.

Πίσω από ένα πράσινο προσωπείο και πίσω από μία ψεύτικη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, κρύβονται ρουσφέτια με γαλάζια παιδιά και ένα ξεχαρβάλωμα του κράτους που το είδαμε και το καλοκαίρι στις πυρκαγιές. Τι κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Αδυνατίζει την πολιτεία και τις δημόσιες πολιτικές και αφήνει τους πολίτες μόνους και απροστάτευτους και κατηγορούμενους.

Φταίνε οι πολίτες στην πανδημία, φταίνε στις φυσικές καταστροφές, φταίνε και στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδομεί το κράτος δικαίου για να παίζει παιχνίδι με λίγους κολλητούς με deal που γίνονται απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου.

Εμείς, όπως αποτυπώνεται και στις προγραμματικές μας θέσεις και στην πρόταση των 5+1 σημείων, υποστηρίζουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, βιώσιμο, με πλουραλισμό και κοινωνική οικονομία, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους και ένα άλλο ρόλο για την πολιτεία. Ένα σύγχρονο και ισχυρό κράτος. Μία πολιτεία που θα είναι δίπλα στους πολίτες και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά, όπως είναι το νερό και η ενέργεια.

Σήμερα, υπάρχει τρόπος να μειωθεί άμεσα κατά τουλάχιστον 50% το ενεργειακό κόστος, όπως δεσμευόμαστε, με την πρότασή μας να μπει 5% όριο στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρική αγορά και εφαρμόζοντας την πρόταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την απεξάρτηση της διαμόρφωσης της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο να κοπούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Με την παράλληλη φορολόγηση των υπερκερδών και τη δέσμευσή μας να επιστρέψουν στους καταναλωτές. Με την ανάκτηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της ΔΕΗ και το σπάσιμο του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με συμμετοχή του εγχώριου καυσίμου – λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι 20%. Αλλά και μία ουσιαστική πολιτική για την ενεργειακή φτώχεια και ένα συνολικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ γιατί εκεί βρίσκεται η διέξοδος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Ποια είναι η προϋπόθεση για όλα αυτά; Χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτος και ισχυρότατος στις επόμενες εκλογές. Αυτό εξασφαλίζει μία προοδευτική κυβέρνηση και την υλοποίηση ενός προοδευτικού προγράμματος. Αλλά και σίγουρες εξελίξεις με όλα τα σενάρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σήμερα έτοιμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ελλάδα.

Δεύτερον, ακόμη και να βρούμε τους καλύτερους Υπουργούς και τους καλύτερους τεχνοκράτες, χρειαζόμαστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να συνταχθεί με το κυβερνητικό μας σχέδιο, να το παρακολουθεί και να το εμβαθύνει.

Τρίτον, για να μας εμπιστευτεί η κοινωνία πρέπει να έχουμε μία φωνή. Πρέπει να συναποφασίζουμε αλλά προς τα έξω να εκφραζόμαστε με μία φωνή και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Απαντάμε όλοι και όλες με ομοφωνία ότι θέλουμε ένα κόμμα των μελών αλλά χρειαζόμαστε πάνω από όλα ένα κόμμα της κοινωνίας. Ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα σύγχρονο, ελκυστικό, καινοτόμο με επίκεντρο την επιστήμη και τη νεολαία, ώστε να κάνουμε τις οργανώσεις μελών στέκια για τις τοπικές κοινωνίες. Να παράγουν πολιτισμό αλλά και να δημιουργούν παρέες, για τις ανθρώπινες σχέσεις που μας λείπουν.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τέλος, ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην κοινωνία. Η πρόταση αυτή και στέλνει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που δε φοβάται να αλλάξει, καθώς και ένα κόμμα που ακούει τα μέλη του και άρα ακούει την κοινωνία. Μπορούμε να αλλάξουμε, μπορούμε να ακούμε την κοινωνία.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι με την εκλογή από τα μέλη έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Δεν επαναπαυόμαστε με την απόφασή μας για την εκλογή των οργάνων, χρειάζεται να κάνουμε και άλλα βήματα με αξιοποίηση της συλλογικότητας και ενίσχυση της δημοκρατίας στη λειτουργία μας, με ουσιαστική πολιτική παραγωγή στην Κεντρική Επιτροπή, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί το σχέδιο πολιτικής ανατροπής απαιτεί αναβάθμιση των ποιοτικών στοιχείων στον επιτελικό σχεδιασμό.

Κλείνοντας οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι τη γνώμη όλων των συντρόφων και των συντροφισσών επιτρέψτε μου όμως να σέβομαι παράλληλα τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τους αγώνες και τις θυσίες της Αριστεράς. Για αυτά αγωνιζόμαστε. Με τη νίκη!

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.