Κόστα και Σάντσεθ για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων – Χρειαζόμαστε την ενίσχυση προοδευτικών φωνών

Οι ξένες αντιπροσωπείες στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, που σφραγίζεται από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έντονη η διεθνής παρουσία, από κόμματα και προσωπικότητες, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε ανοιχτό διάλογο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυρίαρχες πολιτικές.

Χαιρετισμό στις εργασίες του 3ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απηύθυναν πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Στο Συνέδριο πραγματοποιεί ομιλία την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. ενώ παρευρίσκονται για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του πλήθος αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο. Επίσης, προβλήθηκαν βίντεο αριστερών, προοδευτικών ηγετών κυβερνήσεων και κομμάτων, καθώς και προσωπικοτήτων.

Πέδρο Σάντσεθ, Πρωθυπουργός Ισπανίας: Χρειαζόμαστε την ενίσχυση προοδευτικών φωνών

Με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μία τόσο ειδική περίσταση» και τόνισε πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Αντόνιο Κόστα, Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σε έντονο προσωπικό τόνο στάθηκε στις κοινές μάχες που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλες απέναντι στη λιτότητα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μετρά στήριξης των νοικοκυριών για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες του, η προσφυγική κρίση, η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κρίση ενέργειας, η αύξηση των τιμών και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν «ισχυρές προοδευτικές πολίτικες δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι’ αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».

Γιολάντα Ντίαζ, αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας: Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο

Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, επισήμανε ότι ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. «Να υπερβούμε τους δισταγμούς, να εξετάσουμε τους λόγους της αμφιβολίας και να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο». Υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα αίσθηση της κοινής λογικής πέρα από την λιτότητα, που χαρακτήρισε τα σκοτεινά χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί προκειμένου να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, τη νεολαία και τις γυναίκες, όλες και όλους τους πολίτες που αναζητούν πολιτική, κοινωνική και κλιματική ασφάλεια σε καιρούς τόσο αβέβαιους. «Τώρα είναι η ώρα της ελπίδας, η ώρα να κάνουμε αυτήν την κοινή λογική μόνιμο και δομικό στοιχείο» τόνισε, ενώ θυμήθηκε μια φράση που της είχε πει Αλέξης Τσίπρας στο Σαντιάγο της Κομποστέλα το 2014 «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».

Ενρίκο Λέττα, Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Γενικός Γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος: Είμαστε μαζί στη μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης

Από τη δική του την πλευρά ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Γενικός Γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, απευθυνόμενος στο Συνέδριο τόνισε ότι η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη της Ειρήνης, ενώ μίλησε και για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων λέγοντας χαρακτηριστικά “τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη”.

Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ: Ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μίλησε αρχικά για το δράμα του Ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο ΝΑΤΟ και Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη. Ανέφερε ότι παρόλο που “η τοξική προπαγάνδα των εμπόλεμων επιτελείων έφτασε, τούτη την περίοδο, στο σημείο να δαιμονοποιεί ακόμα και τη λέξη ειρήνη, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλούμε και να απαιτούμε την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου” υπογραμμίζοντας ότι “ο λαός της Κύπρου, θύμα εισβολής και κατοχής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται απόλυτα τι σημαίνει πόλεμος, όλεθρος, προσφυγιά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, την ίδια ώρα τι σημαίνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τι σημαίνει υποκρισία και επιλεκτική ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή ευαισθησία” και εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση τονίζοντας τη μάχη που δίνει το ΑΚΕΛ για να αποτραπεί η διχοτόμηση. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η αναχαίτιση της αποτελεί πλέον μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα κάθε χώρας. “Μπροστά στα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα του καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων συνταγών ο δρόμος ήταν και είναι ο ίδιος: Η ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά.

Σεργκέι Στάνισεφ, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES): Θαρραλέα πράξη του Αλέξη Τσίπρα η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε αρχικά στην αναγκαιότητα να υπάρξει στήριξη στους πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Επαίνεσε στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα για τη θητεία του ως πρωθυπουργός και ειδικά για τη “θαρραλέα πράξη της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία”, όπως είπε, και αναφέρθηκε στη μάχη των σοσιαλιστών απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Ο Σεργκέι Στάνισεφ επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαιρετική συνεργασία με τους πρωθυπουργούς που ανήκουν στο PES, κάτι στο οποίο “συμφωνούν όλοι τους”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία που επιφέρει αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις. “Εμείς οι προοδευτικοί πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Το κύριο νήμα της πολιτικής μας πρέπει να είναι τα συμφέροντα και η καθημερινή ζωή του κάθε πολίτη, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, παντού στην ΕΕ” διεμήνυσε και συμπλήρωσε “πρέπει να προστατεύσουμε την πρόσβαση των ανθρώπων σε αγαθά, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε μια δίκαιη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή είναι η δουλειά των προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για ακραίες δυνάμεις, τους δεξιούς εθνικιστές, και δε θέλουμε να συμβεί αυτό γιατί είναι αδιέξοδο”.

Χάιντζ Μπιρμπάουμ, Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Χρειαζόμαστε ένα πράσινο New Deal

Ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία με την πανδημική κρίση και τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα και πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία έχει βαθύ αντίκτυπο στις κοινωνίες μας. Ολόκληρη η Αριστερά στην Ευρώπη καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο. Παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο. Η Αριστερά απαιτεί, άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει ο πόλεμος” διεμήνυσε και συμπλήρωσε ότι “χρειάζονται σοβαρές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες. Είμαστε κατά μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Aντί να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενέργειας λέγοντας ότι η παραγωγή ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα δεν έχει μέλλον. “Χρειαζόμαστε ένα πράσινο New Deal. Χρειαζόμαστε την πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση. Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις για τον απαραίτητο, κοινωνικό οικολογικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας” τόνισε και συμπλήρωσε ότι “σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά στην Ευρώπη”.

Λι Άντερσον, υπουργός Παιδείας της Φινλανδίας και Γενική Γραμματέας της Αριστερής Συμμαχίας: Η αποκατάσταση του παλιού δεν αρκεί, πρέπει να μετασχηματίσουμε την κοινωνία

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Παιδείας της Φινλανδίας και Γενική Γραμματέας της Αριστερής Συμμαχίας, Λι Άντερσον, η οποία μοιράστηκε με το σώμα του συνεδρίου την εμπειρία της από τη συμμετοχή στην κεντροαριστερό και πράσινο κυβερνητικό συνασπισμό στη Φινλανδία. Αναφερόμενη στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Φινλανδίας σε αντίθεση με την προηγούμενη συντηρητική, είπε ότι “η αποκατάσταση του παλιού δεν αρκεί, πρέπει να μετασχηματίσουμε την κοινωνία, ώστε να βρούμε λύσεις απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση. Αυτό προϋποθέτει δομικές και μακράς πνοής αλλαγές ενώ παράλληλα χτίζουμε το κοινωνικό κράτος” και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου υπογράμμισε ότι “η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγαλύτερη από πριν επειδή η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ευρώπη απειλούνται πλέον, οι θεμελιώδεις αξίες μας ως αριστερών και ως Ευρωπαίων δέχονται επίθεση από την παράνομη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι οι σκέψεις όλων μας είναι στους Ουκρανούς που αγωνίζονται για ανεξαρτησία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι ύψιστης σημασίας, σ έναν πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θάνατος και συμφορά”. Τέλος, μίλησε για την λιτότητα που υπέστη η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας ότι οι Έλληνες δέχτηκαν τα σκληρότερα χτυπήματα της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. “Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, η λιτότητα έχει απονομιμοποιηθεί και γι’ αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συστημικές προκλήσεις. Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και να το κάνουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο”.

Ιόν Μπελάρα, Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030 της Ισπανίας και Γενική Γραμματέας των Podemos: Πρέπει να περιορίσουμε τα κέρδη πολλών εκατομμυρίων που βγάζουν οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού

Η Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030 της Ισπανίας και Γενική Γραμματέας των Podemos μίλησε για τη διεθνή συγκυρία λέγοντας συγκεκριμένα ότι “σήμερα ζούμε μέσα σε πολλές κρίσεις, με μια πανδημία τις συνέπειες της οποίας ακόμη βιώνουμε, με την τρομερή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ήρθε να επιβαρύνει την ήδη σοβαρή ενργειακή κρίση και, επιπλέον, με τις κρίσεις ανισότητας που συνεχίζουν να υπάρχουν στις χώρες μας του Νότου της Ευρώπης”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης στην οποία καθοριστική συμβολή έχουν οι Podemos για μια σειρά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, ο κατώτατος μισθός, το πρόβλημα της στέγης. Επίσης αναφέρθηκε με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ανάγκη για “ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την Ειρήνη που θα απαιτήσει το τέλος της βαραβρότητας, θα καταφέρει την κατάπαυση του πυρός, τον διάλογο για την Ειρήνη και την υποδοχή όλων των προσφύγων. Αλλά και για να φτιάξουμε μια Ευρώπη ανεξάρτητη, με εξωτερικές σχέσεις που να είναι δίκαιες και με ασφάλεια για όλους και όλες”. Για την ενεργειακή κρίση επισήμανε ότι “πρέπει να περιορίσουμε τα κέρδη πολλών εκατομμυρίων που βγάζουν οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού και χωρίς να το αξίζουν, ώστε να μειωθούν απευθείας οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε να είναι οι πλούσιοι αυτοί που θα σφίξουν το ζωνάρι και να προχωρήσουμε σε μια πιο δίκαιη δημοσιονομική μεταρρύθμιση”. Κλείνοντας τόνισε ότι χρειάζονται συμμαχίες ανάμεσα στις Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και ότι για τον λαό της Ελλάδας χρειάζεται μια καλύτερη κυβέρνηση και θεσμούς που εργάζονται για τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία.

Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, πρόεδρος του Σιν Φέιν και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας: Η Αριστερά πρέπει να βγει μπροστά προσφέροντας λύσεις που διασφαλίζουν ότι οι απλοί άνθρωποι δεν θα αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος της κρίσης

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας ξεκίνησε με έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό στον Αλέξη Τσίπρας και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, “συνεχίζετε να υπερασπίζεστε την προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα”. Στη συνέχεια μίλησε για τις διεθνείς προκλήσεις και το ρόλο της Αριστεράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το κόστος ζωής που συνεχώς αυξάνεται, η ενεργειακή κρίση και η εγκληματική, ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης για τουλάχιστον μια γενιά. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν μπορούμε ποτέ να θεωρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα ως δεδομένα. Η Αριστερά πρέπει να βγει μπροστά προσφέροντας λύσεις που διασφαλίζουν ότι οι απλοί άνθρωποι δεν θα αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος της κρίσης”, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να στηριχθούν οι πρόσφυγες. Τέλος, υπογράμμισε ότι “πρέπει να σταθούμε συλλογικά ενάντια στις προσπάθειες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση προκειμένου να διχάσει τους απλούς ανθρώπους και να προωθήσει μια τοξική, διχαστική πολιτική. Όλοι όσοι πιστεύουν σε μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη πρέπει να ενωθούν”.

Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός υποθέσεων καταναλωτή της Ισπανίας και επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς: Η λύση περνάει μέσα από τον Σοσιαλισμό

Ο υπουργός υποθέσεων καταναλωτή της Ισπανίας και επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς επιτέθηκε στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος συνεχίζει να προχωράει δυσκολεύοντας και υποβαθμίζοντας τη ζωή των εργαζόμενων, ενώ μίλησε για μια οικο-κοινωνική κρίση, η οποία δεν είναι μόνο μια οικολογική κρίση, αλλά σχετίζεται και με τις ανισότητες και τη φτώχεια, είναι κρίση και στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο προοδευτικός χώρος και ο χώρος της Αριστεράς. “Εμείς που πιστεύουμε ότι η λύση περνάει μέσα από τον Σοσιαλισμό” τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτό είναι βασικό στοιχείο απέναντι σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προκλήσεις του καιρού μας, όπως είπε και αναφέρθηκε στην “άνοδο ξενοφοβικών και ρατσιστικών πολιτικών της ακροδεξιάς”.

Μάρτιν Σίρντεβαν, επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που έδωσε αξιοπρέπεια και ελπίδα στην Ελλάδα

O επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε αρχικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που έδωσε αξιοπρέπεια και ελπίδα στην Ελλάδα, “ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, κοινωνικά και οικονομικά, για μια αξιοπρεπή ζωή στους ηλικιωμένους και ελπίδα για μια αποτελεσματική προστασία του κλίματος, ώστε να μπορούν να ζήσουν και οι μελλοντικές ελληνικές και ευρωπαϊκές γενιές μεσα σε ένα φιλόξενο και υγιές περιβάλλον”, όπως είπε, ενώ εξήρε το έργο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό, για την προστασία του περιβάλλοντος, για καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης, για τον τομέα της τουριστικής πολιτικής και για τη μεγάλη, συντροφική και καλή συνεργασία μαζί τους. Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη επίλυσης των μεγάλων πολιτικών ζητημάτων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κοινωνική ανισότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταπολέμηση της αυταρχικής ακροδεξιάς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων θα βοηθήσει για μια πιο πράσινη πιο δίκαιη, μια καλύτερη Ευρώπη με ισότητα, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε στην κοινή στρατηγική που πρέπει να καθορίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και καλύτερες κοινωνίες για να ζουν. Στη συνέχεια μίλησε για τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ενώ επισήμανε ότι η απάντηση απέναντι στον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών πολιτικών. “Όσο περισσότερη ισότητα υπάρχει στις κοινωνίες μας, τόσο αυξάνονται και οι ευκαιρίες, και έτσι απομονώνουμε το λαϊκισμό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε ότι η ΕΕ είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της απάντησης” είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να δουλέψουν μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε μια προοδευτική ατζέντα που βάζει πρώτα τους ανθρώπους. “Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων θα βοηθήσει για μια πιο πράσινη πιο δίκαιη, μια καλύτερη Ευρώπη με ισότητα, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τίνι Κοξ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: O Αλέξης Τσίπρας είναι με διαφορά ο περισσότερο γνωστός εν ζωή σοσιαλιστής στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι o Αλέξης Τσίπρας είναι με διαφορά ο περισσότερο γνωστός εν ζωή σοσιαλιστής στην Ευρώπη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια πολίτες και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας για διεθνή αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία. Και να ξεπεράσουμε αυτή τη σκοτεινή κρίση που τώρα πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Όχι με μια επικίνδυνη νέα κούρσα εξοπλισμών. Όχι με την πλήρη στρατιωτικοποίηση της ηπείρου μας. Αλλά πάνω στις γραμμές που είναι βασικές για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δηλαδή, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου”.

Ενρίκε Σαντιάγο, υφυπουργός ατζέντας 2030 της Ισπανίας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος: Είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δημοκρατικές δυνάμεις και η Αριστερά να οργανώσουμε μεγάλες δημοκρατικές συμμαχίες

Ο υφυπουργός ατζέντας 2030 της Ισπανίας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη διεθνή κρίση, λόγω της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της ανόδου του αυταρχισμού. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι “είναι σημαντικό τώρα οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δημοκρατικές δυνάμεις και η Αριστερά να είμαστε ικανοί να οργανώσουμε μεγάλες δημοκρατικές συμμαχίες. Είναι ακριβώς αυτή η λαϊκή ενότητα, η ενότητα των προοδευτικών ανθρώπων, το καλύτερο όπλο για να σταματήσουμε την προέλαση του αυταρχισμού και της άκρας δεξιάς ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τον χώρο των πολιτικών ελευθεριών”. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η προωθητική δύναμη αυτού του πλατιού κινήματος λαϊκής και δημοκρατικής ενότητας στην Ελλάδα για να μπει τέλος στις πολιτικές περικοπών, τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

Μιθάτ Σανκάρ, Συμπρόεδρος του HDP: Μια χειραφετημένη αριστερή εναλλακτική σε όλους τους λαούς του κόσμου

Ο Συμπρόεδρος του HDP τόνισε ότι “είμαστε αντιμέτωποι με την ευθύνη να παρέχουμε μια χειραφετημένη αριστερή εναλλακτική σε όλους τους λαούς του κόσμου ενόψει της πανδημίας, των ταξικών συγκρούσεων, της αυξανόμενης οικολογικής καταστροφής, της αδικίας, του ρατσισμού, του σεξισμού, του μεταναστευτικού προσφυγικού, και του μιλιταρισμού” και επισήμανε ότι ως HDP, είναι έτοιμοι να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην οικοδόμηση μιας γέφυρας ειρήνης μεταξύ των λαών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή. “Σε αυτή τη βάση, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην καθιέρωση μιας πολύ στενότερης συνεργασίας και πολυδιάστατου διαλόγου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προοδευτικών δυνάμεων και του κόμματός μας HDP” συμπλήρωσε απευθυνόμενος στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ραφαέλ Κορέα, πρώην Πρόεδρος του Εκουαδόρ: Η μαγική λέξη, δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής μας

Ο πρώην Πρόεδρος του Εκουαδόρ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη τη δεκαετία του ´80 στη Λατινική Αμερική. Είπε συγκεκριμένα, ότι “έρχεται το Δ.Ν.Τ, όχι για να προσπαθήσει να προστατέψει το καλό του ελληνικού λαού αλλά για να εγγυηθεί την πληρωμή των ιδιωτικών Τραπεζών που είχαν δανείσει στην Ελλάδα, κυρίως τις Γαλλικές και τις Γερμανικές Τράπεζες. Ενάντια σε αυτό πρέπει να παλέψουμε. Ο προοδευτισμός, η Αριστερά χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του ανθρώπου πάνω στο Κεφάλαιο. Και μέσα από αυτή τη μαγική λέξη, τη δικαιοσύνη”. Μίλησε για δικαιοσύνη σε όλες τις διαστάσεις, δικαιοσύνη κοινωνικοοικονομική, δικαιοσύνη των φύλων, δικαιοσύνη ανάμεσα στις γενεές, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα Αριστερά πρέπει να είναι οικολογική. “Πρέπει να μας απασχολεί ιδιαιτέρως το τι πλανήτη θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές για να ζήσουν” είπε συγκεκριμένα.

Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Έφτασε η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσετε ξανά κυβέρνηση

Ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξήρε το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πώς έφερε εις πέρας ένα αξιοσημείωτο έργο, καθώς ενεπλάκη με μια οικονομική κρίση, την οποία δεν είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της οποίας έπρεπε να διαχειριστεί τις συνέπειες, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι γνωρίζει “το σθένος και πόσο αποφασιστικά ο Τσίπρας χρειάστηκε να δώσει μάχες για αυτό και με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και με πολλούς άλλους” και συμπλήρωσε ότι έφτασε η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσετε ξανά κυβέρνηση.

Από την ευρωομάδα της Αριστεράς παρευρίσκονται: o πρόεδρός της Μάρτιν Σίντερβαν, από το ΚΕΑ ο πρόεδρος του Χάινζ Μπίρμπάουμ και οι αντιπρόεδροι Μαιτέ Μόλα και Πάολο Φερέρο, από τους Ποδέμος αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη βουλευτή και αναπλ. κοινοβ. εκπρόσωπο Σοφία Καστανιόν, από το ΑΚΕΛ αντιπροσωπεία με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ Γιώργος Λιασής, από τη Βόρεια Μακεδονία αντιπροσωπεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του κόμματος Σάνια Λουκαρέφσκα, από την Τουρκία αντιπροσωπεία του HDP με επικεφαλής την βουλευτή Feleknas Uca, καθώς και ο Γιον Ροντρίγκεζ Φόρεστ από την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας και η πρώην βουλευτής Ουλρίκε Άιφλερ από το Ντι Λίνκε. Στο συνέδριο παρευρίσκεται ο Diego Pary Rodríguez, πρέσβης της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, γραπτό χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε ο Ρομένιο Περέιρα, Γραμματέας Διεθνών του PT Βραζιλίας, εκ μέρους του κόμματος και του πρώην προέδρου Λούλα.

Επιπρόσθετα, στο συνέδριο παρευρίσκονται αντιπροσωπείες από το ΚΚ Γαλλίας, την Κομμουνιστική Επανίδρυση, τη Sinistra Italiana και το Articolo Uno από την Ιταλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, το Κόκκινο Κόμμα της Νορβηγίας, το ΚΚ Βαλλονίας-Βρυξελλών, το HWP2006 Ουγγαρίας, το BILDU της Ισπανίας, το Ecuador revolución ciudadana του Εκουαδόρ, το PDA Polo Democratico Alternativo από Κολομβία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Τέλος, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στέλνουν και οι παλαιστινιακές οργανώσεις: της Φατάχ (al-Fatah) και της PLO.

Φωτογραφία: EUROKINISSI

 

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.