Κ. Μάλαμα: Να τελειώνουμε, επιτέλους, με τον αρχηγίσκο που κρύβουμε μέσα μας

Κ. Μάλαμα: Να τελειώνουμε, επιτέλους, με τον αρχηγίσκο που κρύβουμε μέσα μας

Ομιλία στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι, είμαι η Κυριακή Μάλαμα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού. Δυστυχώς, αντί να συζητάμε σήμερα για το πρόγραμμα μας και για την κοστολογημένη κυβερνητική μας πρόταση, η ατζέντα του συνεδρίου μας έχει αλλάξει.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, να πω τα εξής. στο συνέδριο αυτό, στο πιο κρίσιμο στην ιστορία μας, καλούμαστε όλοι μας να αναμετρηθούμε, στην κυριολεξία, με τον ίσκιο μας.

Καλούμαστε όλοι μας να βγούμε από τον διάδρομο στο φως και στην παραγωγή πολιτικής πρότασης.

Καλούμαστε όλοι μας να τελειώνουμε, επιτέλους, με τον αρχηγίσκο που κρύβουμε μέσα μας και να μιλήσουμε επί της ουσίας στην κοινωνία.

Οι πολίτες βαρέθηκαν την τοξικότητα μας. Τα μέλη μας, οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές βαρέθηκαν να δικαιολογούν κάθε φορά τα αδικαιολόγητα στους τόπους που δραστηριοποιούνται. Το συνέδριο που είναι η γιορτή της δημοκρατίας κάθε κόμματος, χθες ήταν γεμάτο με άδειες καρέκλες. Στο τέλος ποιος θα μείνει σύντροφοι; Οι υποψήφιοι αρχηγοί;

Κουράστηκαν με τους συσχετισμούς επιρροής σε όργανα, απηύδησαν με τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα που νομίζει ότι μπορεί να φτιάχνει ομάδες, κόμματα ή κομματάκια κραδαίνοντας την σημαία της ιδεολογικής καθαρότητας, στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το έργο των βουλευτών μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι πλούσιο. Είναι πολύ πλούσιο κι αξιόλογο. Χάνεται. Χάνεται στις κοκορομαχίες των τηλεοπτικών παραθύρων κι όλοι βγαίνουν μετά και λένε ότι δεν έχουμε Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Πριν από λίγους μήνες εκλέξαμε πρόεδρο, στην βάση του καταστατικού που ψηφίσαμε εδώ μέσα, στον ίδιο χώρο, στο προηγούμενο συνέδριο.

Από τους παλιούς συντρόφους που έχασαν, ενώ είχαν ψηφίσει το καταστατικό, ενώ δεν είχαν ενστάσεις για τη διαδικασία, επέλεξαν να φύγουν μη αποδεχόμενοι τις αποφάσεις των μελών μας.

Αποφάσισαν να φύγουν και πήγαν να μοιράσουν τις καρέκλες της ιδεολογικής τους καθαρότητας μόνοι τους.

Μας απογοήτευσαν και μας εξέθεσαν, αλλά προφανώς αυτό τους είναι αδιάφορο. Θα κριθούν σκληρά κι εκείνοι, όπως κι εμείς.

Πριν από μερικές μέρες άρχισαν πάλι σηκώνονται οι σημαίες της κομματικής ορθοδοξίας επειδή ενόχλησε το τα ψηφιακό ερωτηματολόγιο. Το παράδοξο σε αυτή την ιστορία είναι ότι πριν από μερικούς μήνες προτείναμε εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους απόδημους και τους εργαζόμενους όταν δεν είναι στον τόπο τους και δεν δεχόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο εσωτερικό του κόμματος;

Είναι τα στελέχη μήπως, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα; Που προσπαθούν να βρουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο με κάθε τρόπο, στελέχη που ψάχνουν μια πιο φαρδιά καρέκλα για να χωράει τις φιλοδοξίες τους;

Όλα αυτά θα κριθούν πολύ σκληρά αν συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά πολιτικής δολιοφθοράς στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει τα μελή μας να έχουν ρόλο κι άποψη κι η άποψη τους να μπορεί να εκφράζεται και με τα νέα ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία.

Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συνεχίσουμε με ανοικτά τα κομματικά παράθυρα. Σε όλα τα θέματα. Και πρέπει να ανοίξουμε τις κλειστές κομματικές αίθουσες. Δεν υπάρχουν πια αυτές. Δεν πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να τελειώσουν.

Πρέπει η πλατφόρμα του isyriza να γίνει κόμβος δημοκρατίας. Να πρωτοστατήσουμε στο θέμα αυτό.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, την μάχη των ευρωεκλογών. Ίσως κάποια στελέχη, που νιώθουν ότι η νομή της κομματικής εξουσίας χάνεται να πιστεύουν ότι τους συμφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει χαμηλά ποσοστά. Κάνουν λάθος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ φθαρεί στις ευρωεκλογές, αυτό θα είναι απόρροια της συμπεριφοράς τους, του διαδρομισμού, των διαρροών.

Αλήθεια, τα υψηλόβαθμα στελέχη πήραν καμία ευθύνη για την ήττα των εθνικών εκλογών; Πήραν ευθύνη για την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Και τώρα θα ζητήσουνε ευθύνη για το χαμηλό ποσοστό δημοσκοπικά που παρουσιάζουμε;

Τέρμα με την εσωστρέφεια. Αυτά όλα πρέπει να τελειώσουν. Οι ευρωεκλογές είναι το εφαλτήριο για την ανατροπή των συσχετισμών.

Καλώ όλους μας να συστρατευτούμε για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Να παλέψουμε για να διαμορφώσουμε τη νέα συλλογική πολιτική μας ταυτότητα. Για να κερδίσουμε την κοινωνία ξανά.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.