Κείμενο Συμβολής – Το «νησιωτικό ισοδύναμο», δομικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Καίτη Γιαννακά

Το «νησιωτικό ισοδύναμο», δομικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Το «νησιωτικό ισοδύναμο», η «νησιωτικότητα», πυλώνας της πολιτικής μας στα νησιά, έχουν τη θέση τους στο Κείμενο Θέσεων. Οι δύο αυτοί όροι πρέπει να διατρέχουν την πολιτική μας, να εξελιχθούν σε «δομικό στοιχείο της», να λαμβάνονται υπόψη από τα τμήματα και τους τομείς.
Η «νησιωτικότητα» διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στα δημόσια αγαθά, στο κοινωνικό κράτος, στις υπηρεσίες, δημιουργεί τις ασφαλιστικές δικλίδες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ώστε να ξεπερνιούνται τα εμπόδια εκείνα που αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τη θεμελιακή αρχή της ισότητας των πολιτών.
* Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προσώπων και αγαθών, το βαπόρι προέκταση του σπιτιού, της καθημερινότητας, εργαλείο δουλειάς, είναι πλέον είδος πολυτελείας.
* Τα δημόσια αγαθά, οι δημόσιες υπηρεσίες και δομές είναι σε έλλειψη στα νησιά.
* Το εμβληματικό μέτρο «μεταφορικό ισοδύναμο», έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οδεύει προς κατάργηση.
* Το κόστος (ενοίκιο) στέγης για γιατρούς, εκπαιδευτικούς είναι δυσβάσταχτο, με πρώτα τα νησιά-ναυαρχίδες του τουρισμού, τα οποία είναι οι πλέον δυσπρόσιτες περιοχές.
* Το «νησιωτικό ισοδύναμο», σε αντιστοιχία με τις υπηρεσίες στην ηπειρωτική χώρα, δεν υπάρχει και για να επιτευχθεί απαιτούνται πολιτικές καθιέρωσης ειδικών μέτρων-κινήτρων για γιατρούς, εκπαιδευτικούς, δημόσιους λειτουργούς. Το φαινόμενο του εκπαιδευτικού που από τον Απρίλιο μετακομίζει σε κάποια σκηνή ενός κάμπινγκ και διορθώνει γραπτά στο παγκάκι της παραλίας τείνει να καταστεί καθημερινή εικόνα, και μάλιστα στα νησιά που είναι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί.
Η προστασία των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος από την κλιματική κρίση, την άναρχη ανάπτυξη, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι ζητούμενο στα νησιά. Απαιτείται εκσυγχρονισμός στο πλαίσιο των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.
Στις προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η χάραξη και η υλοποίηση πολιτικών για τη στήριξη και την ενίσχυση του μόνιμου ενεργού πληθυσμού, όπως:
* Αποκέντρωση-εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών.
* Αλλαγές στην Υγεία με το «νησιωτικό ΕΣΥ», ως εξειδίκευση του «Νέου ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
* Στην Παιδεία με άξονα: Κανένας μαθητής σε κανένα νησί χωρίς δάσκαλο και καθηγητή, χωρίς σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα.
* Κανένα νησί χωρίς πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Αναβάθμιση και όχι κατάργηση ή συγχώνευση νησιωτικών ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων και εφετείων.
Το «νησιωτικό ισοδύναμο» από εμπόδιο στην καθημερινότητα των νησιωτών πρέπει να μετατραπεί σε ισχυρό βραχίονα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς, που βιώνουμε τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, επιδιώκουμε να καταστεί το «νησιωτικό ισοδύναμο» δομικό στοιχείο στη χάραξη της πολιτικής μας.
Ο αγώνας αυτός, μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, είναι συνεχής και αταλάντευτος.

Καίτη Γιαννακά
Μέλος Κ.Ε. Π.Σ. στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αναπληρώτρια συντονίστρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.