Κείμενο Συμβολής – Το νέο όραμα για την Ελλάδα που μας αξίζει – Χαρά Καφαντάρη

Το νέο όραμα για την Ελλάδα που μας αξίζει


Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων ανακατατάξεων. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πόλεμοι, η κλιματική κρίση που συμβάλλει καθοριστικά στην όξυνση των ανισοτήτων, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιακή πρόοδος δημιουργούν νέα δεδομένα για την Αριστερά και τα κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ο πλουτισμός των λίγων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τα προσφυγικά κύματα λόγω συρράξεων και φυσικών καταστροφών -συνέπεια της κλιματικής κρίσης- απαιτούν νέες θεωρήσεις και τρόπους αντιμετώπισης.
Η παγκόσμια κρίση είναι οικονομική, κλιματική, διατροφική, πολιτιστική αλλά και αξιακή. Στην πολύπλοκη αυτή κατάσταση βρίσκουν έδαφος ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και οι ακροδεξιές αντιλήψεις, καλλιεργώντας τον φόβο αλλά και την ατομική λύση στα προβλήματα αντί των συλλογικών διεκδικήσεων. Δεν είναι τυχαίο που η Ακροδεξιά δυναμώνει πολιτικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Χρέος πλέον των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων είναι η δημιουργία μετώπων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του προβάλλοντας πολιτικές για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης συμβατό με την πράσινη μετάβαση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο οικολογικός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της οικονομίας αποτελεί βασικό στόχο του κόμματός μας και η κλιματική διάσταση διαχέεται και στις θέσεις που αποτελούν βάση για τον προσυνεδριακό μας διάλογο.
Ενα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την κυβερνητική του εμπειρία, με πρόγραμμα, που εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας, οδεύει προς το Συνέδριό του. Ένα Συνέδριο επανεκκίνησης-ανανέωσης-ανασυγκρότησης.
Ανασυγκρότηση του κόμματος -ο νέος ΣΥΡΙΖΑ- στις σύγχρονες συνθήκες σημαίνει και νέα αντίληψη, νοοτροπία και λειτουργία. Σημαίνει καθοριστική συμβολή της βάσης του κόμματος στη λήψη αποφάσεων. Όχι στα κλειστά κομματικά γραφεία, όχι στις αποφάσεις μόνο «ειδικών» με βάση κομματική επετηρίδα, αλλά νέο πνεύμα, νέος αέρας, χωρίς προκαταλήψεις και καχυποψία.
Ανασυγκρότηση του κόμματος σημαίνει κόμμα χωρίς «ιδιοκτήτες» και «επισκέπτες». Σημαίνει κόμμα όπου όλοι είναι ισότιμοι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Σημαίνει κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και μέσα στην κοινωνία.
Είναι χρέος μας το Συνέδριό μας να γίνει η νέα αρχή για επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με σημαντικό-πρώτο σταθμό τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Εκλογές που θα σημάνουν πολλά για την Ευρώπη και βέβαια για την πατρίδα μας. Εκλογές που θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης, επαναθεμελιώνοντας τις βασικές της αρχές, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατίας, την κοινωνική και οικονομική συνοχή, αρχές και αξίες από τις οποίες η Ευρώπη έχει χαρακτηριστικά απομακρυνθεί.
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα άλμα εμπρός με αισιοδοξία, μαχητικότητα και αυτοπεποίθηση. Να δημιουργήσουμε το νέο όραμα που θα κάνει την κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά ως εναλλακτική λύση στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά. Να προβάλουμε παράλληλα το νέο σύγχρονο πρόσωπο της Οικολογικής Αριστεράς, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και ιστορικά «πράσινο» κόμμα!

Χαρά Καφαντάρη, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συντονίστρια Τμήματος Περιβάλλοντος

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.