Κείμενο Συμβολής – Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τοπικό επίπεδο – Πάνος Τριγάζης

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τοπικό επίπεδο


Πανθομολογούμενη η προβληματική σχέση του κόμματός μας με την κοινωνία, μία από τις πολλές αιτίες της διπλής ήττας στις εθνικές εκλογές και των πενιχρών επιδόσεων στις αυτοδιοικητικές.
Από το 2019, με τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο, μιλήσαμε για μετασχηματισμό του κόμματος, χωρίς όμως να εξηγείται τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Η διεύρυνση αποτέλεσε το πρώτο βήμα, που τελικά ήταν μετέωρο, καθώς δεν πάτησε στο ζωογόνο έδαφος της κοινωνίας, πολεμήθηκε από την Ομπρέλα, υποτιθέμενη τάση, όχι όμως ανοιχτή, με στελέχωση και θέσεις, οι οποίες σε σοβαρότατα ζητήματα παρέπεμπαν στην «ομάδα Μπανιά», όχι σε κυβερνώσα Αριστερά, απλωμένη μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, κοινωνικά οριζόμενο διά των μεσαίων στρωμάτων.
Θα έλεγα ότι και οι Ο.Μ. αποτέλεσαν «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος, καθώς ουδέποτε λειτούργησαν ως «το κόμμα στον χώρο τους», αλλά ως εκλογικός μηχανισμός, χωρίς ιδιαίτερη πολιτικοποίηση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την παρέμβαση στον τοπικό πολιτικό θεσμό, που είναι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Μάλλιασε η γλώσσα μου κυριολεκτικά να προτείνω, για παράδειγμα, στις δύο Ο.Μ. στον Βύρωνα παρεμβάσεις στη βάση τοπικών προβλημάτων ή και μη τοπικών, αλλά με σοβαρότατες επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.
Ανασταλτικά λειτούργησε και το γεγονός ότι από το 2014 μέχρι πρότινος δήμαρχος της πόλης ήταν ο προερχόμενος από τον χώρο μας Γρηγόρης Κατωπόδης, στη διοίκηση του οποίου παραπέμπαμε τα περισσότερα προβλήματα. Έτσι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βύρωνα δεν έπαιρνε θέση, ενώ άφηνε τη δική μας δημοτική Αρχή στο απυρόβλητο σε περιπτώσεις που όφειλε να ασκεί έλεγχο, ενδεχομένως και κριτική.
Δύο παραδείγματα:
α. Στον Βύρωνα λειτουργούσε το λεγόμενο Χωριό των Παραγωγών, μετεξέλιξη της Αγοράς Χωρίς Μεσάζοντες που είχε ξεκινήσει επιτυχώς κατά τα μνημονιακά χρόνια. Αγορά στην οποία η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε νομική υπόσταση, αλλά καταργήθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη ως υπουργό Ανάπτυξης (τρομάρα του!). Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη για την τοπική κοινωνία, αντίδραση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταγραφεί επίσημα, η δε πρότασή μου το 2023 να επαναδιεκδικήσουμε το Χωριό των Παραγωγών αγνοήθηκε, ενώ θα μπορούσε να είχε βοηθήσει και στις δημοτικές εκλογές, τις οποίες χάσαμε. Αν δεν κάνουμε αντιπολίτευση με αφορμή τέτοια ζητήματα, με ποια θα κάνουμε;
β. Ο νόμος Βορίδη για την Αυτοδιοίκηση, που ψηφίστηκε παραμονές των αντίστοιχων εκλογών, προβλέπει την κατάργηση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, καταργώντας και το περίφημο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, μία από τις «σημαίες» της πόλης του Μπάιρον, θα έλεγα και της Αριστεράς. Καμιά καταγγελία ούτε κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βύρωνα δεν έχει καταγραφεί, η δε τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα ήρθε για να ενημερωθεί και να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με δική μου πρωτοβουλία, όχι των τοπικών οργανώσεων.
Να, λοιπόν, γιατί απαιτείται ουσιαστική πολιτικοποίηση των τοπικών οργανώσεων, θα έλεγα και των κλαδικών, ως βασικό συστατικό του μετασχηματισμού του κόμματός μας ώστε να καταστεί πραγματική Αριστερά του 21ου αιώνα.
Οι προαναφερθείσες επισημάνσεις δεν πηγάζουν από καμιά διάθεση αυτοπροβολής, καθώς στο εξής δεν πρόκειται να διεκδικήσω κομματικά αξιώματα σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Ο.Μ. Βύρωνα Δυτικά και της απερχόμενης Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.