Κείμενο συμβολής – Μπορούμε – Μαρία Κουβέλη

Μπορούμε


Έχει παραιτηθεί, άραγε, η ελληνική κοινωνία από τις διεκδικήσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολλών, αποδεχόμενη φαταλιστικά τον φιλελευθερισμό -στις ολοένα και πιο ακραίες εκφάνσεις του – ως τη μία και μοναδική αναπόδραστη πραγματικότητα, ή, άραγε, αναμένει εκείνον τον πολιτικό φορέα που θα εκφράσει και πάλι με όρους κυβερνησιμότητας τη διεκδίκηση και την κατοχύρωση των προϋποθέσεων για μία -απλά- καλύτερη ζωή για τους πολλούς;
Με αυτό το, φαινομενικά απλό, ερώτημα, αυτές τις ημέρες, τις επίκαιρες, που τα κοινωνικά μέτωπα, οι μάχες των πολλών δηλαδή αλλά και των λίγων που διεκδικούν την κατοχύρωση δικαιωμάτων, είναι πολλά στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλείται να επιβεβαιώσει την πολιτική ταυτότητά του ως κόμματος της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς που διεκδικεί την παρουσία του στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα ως κυβερνώσας Αριστεράς. Ένα κόμμα ανοιχτό και δεμένο με την κοινωνία, που θα εκφράζει τις ανάγκες της και το αίτημά της για προοδευτική διέξοδο για μια δίκαιη κοινωνία, για ένα κράτος Δικαίου, για δυναμική οικονομία και ανάπτυξη με επικαρπωτές των αποτελεσμάτων της τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επαναπροσδιορίζει τον μετασχηματισμό του, στη βάση και των νέων πολιτικών δεδομένων, τη στρατηγική της διεύρυνσής του σε πολιτική συνεύρεση με αριστερές, ριζοσπαστικές, κεντροαριστερές δυνάμεις και με τα κινήματα της κοινωνίας. Αυτή η διεύρυνση μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας προοδευτικής πρότασης που θα ανταποκρίνεται στην επιδίωξη κυβερνητικής πολιτικής αντίπαλης στον νεοφιλελευθερισμό και στον βαθύ συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνησή της που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα και μεγάλα στρώματα της κοινωνίας σε περιθωριοποίηση.
Η διεύρυνση με πολιτικούς όρους -όχι με όρους κομματικής επιβίωσης αλλά με όρους κοινωνικής χρησιμότητας- οδηγεί και οικοδομεί τη Σύγχρονη Αριστερά, στηριγμένη στο διαρκές όραμά μας για την κοινωνία με δημοκρατικό σοσιαλισμό, δικαιοσύνη και ελευθερία.
Ετσι, μπορούμε να προσβλέπουμε, με επίμονη ελπίδα, σε μια ευρεία προοδευτική κοινωνία και να διεκδικήσουμε την προοδευτική κυβερνητική προοπτική.
Πορευόμαστε προς το συνέδριό μας, με κοινή τη θέληση να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας και να το καταστήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό και ευρύχωρο για τους προοδευτικούς πολίτες, χωρίς εσωστρέφεια και με σταθερή την αμφίδρομη σχέση και επικοινωνία με την κοινωνία.
Θέλουμε ένα κόμμα με πρωταγωνιστές τα μέλη του και με ικανότητα να συνθέτει τις απόψεις τους, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας.
Η αποτελεσματικότητα των επιλογών μας θα κριθεί στη σχέση μας με την κοινωνία και στην εμπιστοσύνη της για την πολιτική μας πρόταση προς αυτήν. Μια πρότασή μας που πρέπει να αντιστοιχείται με λύσεις των προβλημάτων της, σύγχρονες, ουσιαστικές, προγραμματικές θέσεις, με το βλέμμα και στις επόμενες γενεές και σε μια σύνθετη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας και της Ευρώπης.
Μπορούμε.

Μαρία Κουβέλη
Δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.