Κείμενο συμβολής – Δύο προτάσεις για το δημογραφικό – Αναστάσιος Λασπάς

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού της χώρας μας.

Κύριο μέτρο η αύξηση του επιδόματος γέννησης, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ιδιαίτερη μάλιστα υπερηφάνεια. Αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος θα αντιμετωπιστεί με τέτοια ψίχουλα; Σαφώς και όχι απλά για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει την χλιαρή πολιτική της. Μήπως όμως το πρόβλημα του δημογραφικού είναι μόνο σημερινό; Σαφώς και όχι, αντίθετα είναι ένα πρόβλημα που το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι τουλάχιστον δυο δεκαετίες λες και προέκυψε εν μια νυκτί. Καμιά κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίσει και απλά μετά τα χρόνια του μνημονίου, την φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό, την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των γάμων κλπ μας έφερε στο σημείο μηδέν. Εκ του προχείρου λύσεις και βαρύγδουπες προεκλογικές ανακοινώσεις. Μόνο εάν δημιουργήσουμε μια συνολική, σαφή, ξεκάθαρη και ουσιαστική πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος θα μπορέσουμε να δούμε αληθινά το δημογραφικό. Δυο μέτρα που μπορούν να καθιερωθούν είναι:
1. Καθιέρωση κρατικού επιδόματος τέκνων σε όλους τους πολίτες άνευ εισοδηματικών κριτηρίων αφού αυτά γεννούν αδήλωτα εισοδήματα και μαύρη εργασία. Κλασικό παράδειγμα η Γερμανία με τα kindergeld.
2. Καθιέρωση κινήτρων με ουσιαστικές φοροααπαλλαγές σε νέα ζευγάρια ή δωρεάν έκδοσης πχ οικοδομικών αδειών στην επαρχία.
Αν πιστεύουμε σε αριστερές πολιτικές που ταυτόχρονα είναι και εθνικές και θα βοηθήσουν σε πραγματικές λύσεις ας σχεδιάσουμε αληθινές προτάσεις προς τη νεολαία η οποία περιμένει από μας κάτι διαφορετικό.

Αναστάσιος Λασπάς
εκπαιδευτικός
ΟΜ ΣΕΡΡΩΝ

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.