Κείμενο Συμβολής – Δέκα θέσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος – Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Δέκα θέσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος


Πανεπιστήμια:
Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στη μετατροπή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε κερδοσκοπία και προνόμιο για λίγους, όπως προωθεί η κυβέρνηση μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δογματισμοί ωστόσο της αριστεράς των προηγούμενων 10ετιών που έβλεπαν τα πανεπιστήμια μονάχα ως πεδίο αέναων συγκρούσεων, δεν έχουν πλέον απήχηση στην κοινωνία. Το ζητούμενο είναι η Οικονομική και Ποιοτική Αναβάθμιση των Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων, η προώθηση συνεργασιών με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά με τη βιομηχανία για την παραγωγή έρευνας και καινοτομίας. Ταυτόχρονα, ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο και η εναντίωση σε κάθε καταστροφή και βανδαλισμό οφείλει να είναι πάγια αρχή της σύγχρονης αριστεράς που υπερασπίζεται το δημόσιο πλούτο.
Σχολεία
Η αριστερά δεν ωφελεί να αναλώνεται σε παλιές ιδεολογικές συγκρούσεις για ζητήματα παρελάσεων, θρησκευτικών κλπ. Οφείλουμε να εστιάσουμε στην καταπολέμηση του ντροπιαστικού θεσμού της παραπαιδείας που ροκανίζει το εισόδημα και το χρόνο της ελληνικής οικογένειας, σε Προσλήψεις ψυχολόγων, οδηγική παιδεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, μέτρα καταπολέμησης σχολικού εκφοβισμού και συμμοριών ανηλίκων.
Παραγωγή
Στήριξη των ‘’made in Greece’’ προϊόντων έναντι των εισαγόμενων, μέσω δράσεων διανομής στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής, αλλά και προμηθειών σε φορείς του ελληνικού δημοσίου. Προνομιακή φορολόγηση των επιχειρήσεων με παραγωγή ή και έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, έναντι αυτών που εισάγουν από χώρες φθηνού εργατικού κόστους.
Δίκαιη Φορολογία-καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Δημιουργία αισθήματος πλήρους Ανταποδοτικότητας από το κράτος προς τους φορολογούμενους πολίτες.
Κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης, ενοικίων, τεχνικών εργασιών κλπ να μετρούν φορολογικά σημαντικά υπέρ κάθε πολίτη που τις συλλέγει.
Εργασία
Το εργατικό κίνημα πρέπει να χτιστεί εκ νέου από μηδενική βάση. Να φέρει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους στο μεσαίωνα του ιδιωτικού τομέα: Ντεληβεράδες, εποχιακούς στον τουρισμό, νέους επιστήμονες με μπλοκάκι, εργαζόμενους με απλήρωτες υπερωρίες, εργαζόμενες μητέρες.
Η εξ αποστάσεως εργασία να επεκταθεί με κανόνες.
Προσφυγικό- Ρομά
Θέλουμε τις νέες γενιές Ρομά και προσφυγόπουλων ως ισότιμα μέλη που σπουδάζουν, εργάζονται και συμβιώνουν πλήρως με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Ο τερματισμός της αναπαραγωγής των γκέτο και πλήρης ένταξη στην κοινωνία των κοινωνικών αυτών ομάδων μπορεί να επιτευχθεί με απαρέγκλιτη εφαρμογής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί και με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα όπως στρατολόγηση παιδιών σε κυκλώματά επαιτείας και καταναγκαστικοί γάμοι ανηλίκων.
Ταυτόχρονα, ο σεβασμός στη θρησκευτική συνείδηση καθενός είναι αυτονόητος, όχι όμως και σε υπερσυντηρητικές θρησκευτικές νοοτροπίες που καταπιέζουν το γυναικείο φύλο και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα των σεξουαλικών επιλογών.
Προστασία του Πολίτη
Η ανάγκη του πολίτη για ασφάλεια πρέπει να είναι σεβαστή, και δεν πρέπει να την αφήνουμε να μετατρέπεται σε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τη δεξιά. Είναι ωστόσο σημαντικό να εστιάζουμε στην ουσία, στο χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στην αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, με αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους και ξήλωμα της διαφθοράς στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας.

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.