Κείμενο Συμβολής – Γιατί Συνέδριο τώρα; – Αναστασία Σαπουνά

Γιατί Συνέδριο τώρα;


Σε συζητήσεις με συντρόφους αλλά και φίλους ανακύπτουν συχνά ερωτήσεις που συνοψίζονται στα: Γιατί Συνέδριο τώρα; Ποιος ενδιαφέρεται για τα εσωκομματικά μας; Πότε θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου; Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει μία, αλλά πολλές απαντήσεις, καθώς αυτό το Συνέδριο έρχεται να «κλείσει» μια μακρά περίοδο κοσμογονικών αλλαγών για το κόμμα: παραίτηση προέδρου Αλέξη Τσίπρα, προεδρικές εκλογές, διάσπαση, ανασύνταξη.
Αλλαγές που μας καλούν να συμφωνήσουμε και επιβεβαιώσουμε την κομματική μας ταυτότητα προκειμένου να επανασυστηθούμε στους πολίτες ως ένα κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, ανοιχτό, μαζικό, οικολογικό, λαϊκό, που θέτει στο επίκεντρο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, τις κοινωνικές ανάγκες, την ασφάλεια, την καθολική πρόσβαση στη δημόσια παροχή Υγείας και στη δημόσια Παιδεία, την ισότητα στα φύλα, τον ρυθμιστικό ρόλο του Δημοσίου, το δικαίωμα στην εργασία και όλα όσα εντέλει σήμερα κάθε άλλο παρά αυτονόητα είναι έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ.
Εξάλλου, είναι οι πολιτικές θέσεις μας -αυτές που θα συζητήσουμε και συνδιαμορφώσουμε μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη του κόμματός μας- αυτές που θα μας επιτρέψουν να ορίσουμε το πρίσμα υπό το οποίο θα δώσουμε τις απαντήσεις μας στην ακρίβεια, στη στεγαστική κρίση, στο ιδιωτικό χρέος, στο δημογραφικό και όλα όσα απειλούν τις οικογένειες αλλά και την οικονομία της χώρας. Είναι οι νέες μας θέσεις που θα συνθέσουν και θα ορίσουν εκ νέου τον προγραμματικό μας λόγο, ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και θα θέσουν για το κόμμα μια νέα πορεία, μακριά από τα απόνερα της εποχής των Μνημονίων. Εξάλλου, οι υπερασπιστές των απόνερων είναι πλέον αλλού…
Με ανανεωμένα συντονιστικά όργανα στις Οργανώσεις Μελών, στις Νομαρχιακές αλλά και με ανανεωμένο συνεδριακό σώμα, με θέσεις που θα κουβαλούν τις ιστορικές καταβολές μας, αλλά θα είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα νέων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων, με όραμα και προγραμματικό λόγο που θα βλέπει το σήμερα και θα καθορίζει το σχέδιό μας για το αύριο θα ξεκινήσουμε μια νέα πορεία στην κοινωνία, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εξωστρεφούς δράσης.
Στόχος, να ακουστούμε, να δώσουμε σαφείς απαντήσεις, να αντιπολιτευτούμε δυναμικά τις πολιτικές της Ν.Δ. που βλάπτουν σοβαρά όχι μόνο την υγεία, αλλά σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θέτουν στο κρεβάτι του Προκρούστη κοινωνικά δικαιώματα, οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, την ανάγκη επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μια δεύτερη ευκαιρία αλλά και τα όνειρα χιλιάδων νοικοκυριών για το δικό τους κεραμίδι.
Αυτό το Συνέδριο βάζει τελεία. Και επανεκκινεί το κόμμα ως εκείνον τον συλλογικό πολιτικό φορέα που, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο τις πολιτικές της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.
Αριστερά και πρόοδος για όλους και όχι για όσους.

Αναστασία Σαπουνά
Μέλος της Κ.Ε., συντονίστρια του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.