Τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση στο θεματικό τραπέζι για την Οικονομία στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ούτε “εύκολος” βολονταρισμός ούτε μια λογική διαχείρισης – Το κυβερνητικό μας σχέδιο πρέπει να είναι ο ριζοσπαστικός ρεαλισμός»

«Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική οικονομία σήμερα δεν είναι κυβερνητική αστοχία αλλά κυβερνητική επιλογή» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτησή του στο θεματικό τραπέζι για την Οικονομία, στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η κρίση γίνεται αντιληπτή ως ευκαιρία για να επιταχυνθεί το νεοφιλελεύθερο πείραμα στην χώρα μας» συνέχισε, αναφερόμενος στις «αντιμεταρρυθμίσεις που έγιναν στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στον πτωχευτικό εν μέσω πανδημίας», στον «άδικο τρόπο που δόθηκαν οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις οξύνοντας τις ανισότητες» αλλά και στον «τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την ακρίβεια σήμερα».

«Όλους τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρξε κανένα σχέδιο και καμία πρόνοια από την πλευρά της κυβέρνησης για τις διαφαινόμενες ανατιμήσεις» υπενθύμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αντιπαραβάλλοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε προτάσεις στο τρίπτυχο της στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων και των μικρομεσαίων και ενεργοβόρων επιχειρήσεων, της ελάφρυνσης συγκεκριμένων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως και της ρύθμισης των αγορών».

Παράλληλα επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε δημόσιες πολιτικές και στην οικονομία, στην κατεύθυνση του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας». Και πρόσθεσε: «Αλλάξαμε πλήρως την αρχιτεκτονική του Αναπτυξιακού νόμου το 2016 για να επενδύσουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύσαμε την τοπική ανάπτυξη και την σύνδεσή της με την τοπική αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα Φιλόδημος, ενισχύσαμε την έρευνα και εφαρμόσαμε κλαδικές πολιτικές στήριξης κρίσιμων κλάδων όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση». «Η σημερινή κυβέρνηση όμως έχει αλλεργία στις δημόσιες πολιτικές» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα ανατρέψει την ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» δήλωσε o τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας», αλλά προετοιμάζουμε ένα «συγκεκριμένο και δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα», αναφέροντας ως κρίσιμες αιχμές για την οικονομία το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ενεργειακό ζήτημα και το ιδιωτικό χρέος.

Ως προς την πολιτική κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδίου, ο κ. Χαρίτσης τόνισε:

«Το σχέδιό μας δεν μπορεί να είναι ένας “εύκολος” βολονταρισμός. Που δεν λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, την δημοσιονομική πραγματικότητα. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Το σχέδιό μας δεν μπορεί να είναι ούτε μια λογική που περιορίζεται στη χρηστή διαχείριση. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποδοκιμαστεί από την κοινωνία.

Το σχέδιό μας πρέπει να είναι ο ριζοσπαστικός ρεαλισμός. Έχοντας τον ρεαλισμό που απορρέει από την γνώση που αποκομίσαμε από την κυβερνητική μας θητεία, έχοντας την επίγνωση των περιορισμών, έχοντας όμως και την πλήρη συνειδητοποίηση ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές που δεν θα βελτιώνουν απλώς αλλά θα μετασχηματίζουν την σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα».​

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.