Πρόταση ψηφίσματος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τον σύνεδρο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη

81 χρόνια μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή και απαιτεί απόδοση δικαιοσύνης


81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αν και καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, όχι μόνο αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, αλλά και καταργεί μονομερώς τις διεθνείς συνθήκες που επέβαλαν τον αφοπλισμό της, προχωρεί σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή της Ο.Δ.Γ. επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους και η απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών.
Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καταργώντας πρώτα-πρώτα τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμά της προσφυγής στο φυσικό τους δικαστή!
Στο πλαίσιο αυτό το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτείνει την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της Έκθεσης – Πόρισμα της αρμόδιας Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τον οποίο υιοθέτησε η Ολομέλεια της Βουλής στις 17/4/2019
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκρότηση Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστικούς λειτουργούς, διεθνολόγους, ιστορικούς και νομικούς επιστήμονες, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, Ενώσεων Θυμάτων, του Δικτύου Μαρτυρικών  Πόλεων και  Χωριών 1940-1945, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Τη στιγμή που η Γερμανία αρνείται πεισματικά κάθε  διαπραγμάτευση με τη χώρα μας, διεκδικούμε:
– Κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου για τις αγωγές που αφορούν σε αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζιστικές-φασιστικές δυνάμεις την περίοδο της τριπλής κατοχής της χώρας μας (1941-1945),
– Κατάργηση του άρθρου 923/1936 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά, που θέτει τις αμετάκλητα αναγνωρισμένες αξιώσεις αποζημίωσης των θυμάτων υπό την αίρεση του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης,
– Επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μη Εφαρμογή του Θεσμού της Παραγραφής επί Εγκλημάτων Πολέμου και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, που έχει τεθεί σε ισχύ την 11η Νοεμβρίου 1970.
– Προώθηση συνεργειών με τις ομάδες Γερμανών νομικών, ιστορικών, συνταγματολόγων και γερμανικών οργανώσεων, ευαίσθητων στα θέματα απόδοσης δικαιοσύνης, κ.λπ., που πραγματοποιούν ένα πολυμέτωπο και πολύχρονο αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών.
– Προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, όπως:
Στο Διαιτητικό Δικαστήριο του άρθρου 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου στις 27-2-1953 «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών» (κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 3480/1955 (ΦΕΚ Α΄ 6/1956) και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης).
Η ανάδειξη της Ιστορίας της κατοχικής περιόδου πρέπει, επιτέλους, να συνδυαστεί με την υλική αποκατάσταση των θυμάτων του ναζισμού από το σύγχρονο γερμανικό κράτος. Όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επιστροφή των λύτρων που εξαναγκάστηκε να καταβάλει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να γλιτώσει τα άρρενα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία.
Το αδικαίωτο αίτημα των θυμάτων της τριπλής Κατοχής για αποζημίωση, πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» τόσο σε διπλωματικό όσο και νομικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δεσμευτική για την κυβέρνηση απόφαση της Βουλής και την από 4-6-2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψή αυτών των εγκλημάτων.
__________________________________
Το ΨΗΦΙΣΜΑ προτείνεται από τον σύνεδρο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη – μέλος της ΚΕΑ – και πρώην Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.