Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Κεντρική προτεραιότητα του Συνεδρίου πρέπει να είναι το τι πρέπει να κάνουμε ενωμένοι, όλοι και όλες μαζί, για να ηττηθεί και να φύγει το γρηγορότερο η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ»
​«Οφείλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα πανστρατιάς, ενότητας και συσπείρωσης, με τον Αλ. Τσίπρα επικεφαλής – Τεράστια η ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια, την πανδημία, τον πόλεμο, την ανεργία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να νικήσουμε τις επόμενες εκλογές»
​«’Ναι’ σε ένα ενωτικό Συνέδριο ‘τομής και συνέχειας’ στον δρόμο της ανοιχτής, νικηφόρας, σύγχρονης και με κυβερνητικές φιλοδοξίες Αριστεράς. Η αριστερή φυσιογνωμία μας και το πρόγραμμά μας είναι προϋποθέσεις για να ξανακυβερνήσουμε»
​«Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος και συγκινημένος γιατί μετά από σχεδόν 50 χρόνια συνεχούς συμμετοχής και δράσης στην Αριστερά και 40 χρόνια απ’ όταν πρωτοεκλέχτηκα, το 1982, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αυτό είναι το τελευταίο Συνέδριο που μετέχω με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής»
​Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως κεντρική προτεραιότητα του Συνεδρίου πρέπει να είναι το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «για να ηττηθεί και να φύγει το γρηγορότερο η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ. Για τον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια, τον πόλεμο, την πανδημία, την ανεργία και τις εντεινόμενες ανισότητες».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «ενωτικό Συνέδριο προωθητικών συνθέσεων» και για το «ισχυρό σήμα πανστρατιάς, ενότητας και συσπείρωσης» που πρέπει να σταλεί μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου και προς τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ – «τη ΝΔ, τη διαπλοκή και τα παπαγαλάκια τους». Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «οι πολίτες ζητούν ενότητα και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Αλ. Τσίπρα επικεφαλής, πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, καθαρή φυσιογνωμία, όραμα για το μέλλον, συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας και τολμηρή αυτοκριτική».

Χαρακτήρισε τα ‘5+1’ σημεία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα «πολύ θετικά, με αριστερό προσανατολισμό και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά δεν αρκούν». Για να συμπληρώσει πως μαζί με τις προγραμματικές θέσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο και όσες ψηφιστούν στο Συνέδριο, χρειάζεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο και το κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας και να αξιοποιηθεί ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίθηκε πριν δυόμισι χρόνια.

Αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για ξένα προς την Αριστερά φαινόμενα γιουχαΐσματος των διαφορετικών απόψεων, αντέτεινε τον διάλογο με επιχειρήματα και τις προωθητικές συνθέσεις σημειώνοντας με νόημα πως «χωρίς ενωμένο Κόμμα, συσπείρωση, σεβασμό στην άλλη άποψη και συντροφικότητα, δεν κερδίζονται εκλογές. Είναι ευθύνη όλων μας και πριν απ’ όλα του Προέδρου, να δώσουμε το σήμα του όλες και όλοι μαζί».

Απέναντι στα συστηματικά κελεύσματα κύκλων του κατεστημένου της χώρας προς τον Αλέξη Τσίπρα για ‘να διώξει τα βαρίδια του 3%’, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως όσοι εκτός και εντός του Κόμματος αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες κάνουν ‘διπλό λάθος’. «Γιατί αυτοί οι κύκλοι, οι μιντιακοί, της ολιγαρχίας, της διαπλοκής, δεν θέλουν ούτε το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ούτε της Αριστεράς, ούτε του Αλέξη Τσίπρα».

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει την ιδιαίτερη συγκινησιακή του φόρτιση, καθώς μετά από σχεδόν 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης συμμετοχής στην Αριστερά – Ρήγας Φεραίος, ΚΚΕ Εσωτερικού, Ελληνική Αριστερά, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ- και 40 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το τελευταίο που μετέχει με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. «Θα συνεχίσω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, με την τιμητική ιδιότητα του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και φυσικά θα είμαι στη διάθεση και του Προέδρου και της νέας μας Κεντρικής Επιτροπής. Για να έχουμε στην Κεντρική μας Επιτροπή περισσότερους συντρόφους από τη νέα γενιά, περισσότερες γυναίκες, περισσότερους συντρόφους από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τα συνδικάτα και τους μετανάστες. Θα συνεχίσω μαζί με όλους μας, παλιούς και καινούριους, με βάση τις ίδιες αξίες αλλά μακριά από κοινοβουλευτικά και κομματικά αξιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων κλείνοντας την ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης.

Πιο αναλυτικά, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κεντρική και απόλυτη προτεραιότητα του Κόμματός μας και επομένως και του Συνεδρίου μας, πρέπει να είναι αυτό που ζητά και περιμένει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και από το Συνέδριό μας: Τι πρέπει να κάνουμε από τη Δευτέρα για να ηττηθεί και να φύγει το γρηγορότερο η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ. Ελάχιστα απασχολεί την κοινωνία από το πού θα επανεκλεγούν ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή.

Και έχουμε τεράστια ευθύνη, όλες και όλοι μαζί, από τον Πρόεδρο μέχρι και το τελευταίο μέλος που εντάχθηκε προχθές, απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια, τον πόλεμο, την πανδημία, την ανεργία και τις εντεινόμενες ανισότητες, να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές. Και όχι απλώς να μειώσουμε την διαφορά μας από τη ΝΔ.

Τι ζητούν οι πολίτες από εμάς; Ζητούν πρώτα απ’ όλα ενότητα και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όχι ένα κόμμα διαιρεμένο. Ζητούν πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, καθαρή φυσιογνωμία και όραμα για το μέλλον. Να μην φοβόμαστε να λέμε ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που έχει στόχο τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Αλλά ζητούν και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας, τολμηρή αυτοκριτική και διόρθωση λαθών. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο και πιο ισχυρό Κόμμα, ενωμένο με τον Τσίπρα επικεφαλής. Αλλά δεν φτάνει μόνο ο Τσίπρας. Για να τα καταφέρουμε αυτά, χρειαζόμαστε ένα ενωτικό Συνέδριο, με προωθητικές συνθέσεις και πανστρατιά.

Επειδή είδα με ανησυχία, φαινόμενα γιουχαΐσματος διαφορετικών απόψεων και ένα θλιβερό επεισόδιο τραμπουκισμού που ποτέ μου δεν το είχα δει σε Συνέδριο του χώρου μας, θέλω να σας πω το εξής: Χωρίς ενωμένο Κόμμα, δεν κερδίζονται εκλογές. Χωρίς σεβασμό της άλλης άποψης, συλλογικότητα, συντροφικότητα, δεν κερδίζονται εκλογές. Και είναι ευθύνη όλων μας και πριν απ’ όλα του Προέδρου, στο κλείσιμο του Συνεδρίου -και με τις αποφάσεις μας και με τη συνόψιση του Αλέξη Τσίπρα- να δώσουμε αυτό το σήμα του όλες και όλοι μαζί.

Όσοι καλούν τον Αλέξη Τσίπρα -και το κάνουν συστηματικά κύκλοι του κατεστημένου εκτός Κόμματος- να απομονώσει ή να διώξει τα ‘βαρίδια’ του 3%, γιατί έτσι θα καλπάσει προς την εξουσία, κάνουν λάθος. Καθώς και όσοι μέσα στις γραμμές μας αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες κάνουν διπλό λάθος. Γιατί αυτοί οι κύκλοι, οι μιντιακοί, της ολιγαρχίας, της διαπλοκής, δεν θέλουν ούτε το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ούτε της Αριστεράς, ούτε του Αλέξη Τσίπρα.

Για να νικήσουμε και να ξανακυβερνήσουμε, εκτός από ενότητα, πρέπει να χτίσουμε και πρόσθετη αξιοπιστία. Αυτοπεποίθηση ‘Ναι’, αισιοδοξία ‘Ναι’, επανάπαυση όμως και βεβαιότητα ότι έχουμε ήδη τη νίκη στο τσεπάκι μας ‘Όχι’. Θυμάμαι και πριν, το 2019, συντρόφους και συντρόφισσες να λένε ότι έχουμε καθαρή νίκη και πρωτιά – και χάσαμε με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά. Πρέπει τα παθήματα του 2019, να γίνουν μαθήματα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να δουλέψουμε από την Δευτέρα για να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Οι προγραμματικές θέσεις που εγκρίναμε τον Ιούλιο, οι θέσεις που θα ψηφίσουμε στο Συνέδριο και τις προτείνει ομόφωνα η Επιτροπή Θέσεων, και τα ‘5+1’ σημεία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ θετικά, με αριστερό προσανατολισμό και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά δεν αρκούν. Πρέπει, συντρόφισσες και σύντροφοι, να ολοκληρώσουμε το συντομότερο το κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Και πρέπει μέσα σε αυτό, να κάνουμε και μια πιο τολμηρή και ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη μας, αξιοποιώντας τον απολογισμό που εγκρίναμε πριν δυόμισι χρόνια που έμεινε όμως στα συρτάρια της Κουμουνδούρου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ερχόμαστε από μακριά και πάμε πολύ μακριά. Χιλιάδες από εμάς, είμαστε υπερήφανοι γιατί ξεκινήσαμε από το περίφημο 3% και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, φτάσαμε να είμαστε ένα κόμμα που κυβέρνησε την χώρα τεσσεράμισι χρόνια – κι όταν έχασε πήρε 31,5%. Είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και από αυτό το σταθερό έδαφος της Αριστεράς, καλωσορίζουμε όλους τους νέους συντρόφους και συντρόφισσες, από οπουδήποτε και εάν προέρχονται. Γιατί όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε, με αρχές, αξίες και με τα κείμενα που θα εγκρίνουμε στο Συνέδριο. Όλοι καλοδεχούμενοι. Σωστά ο Πρόεδρος Τσίπρας είπε ότι είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής. Λέω ‘Ναι’ σε ένα Συνέδριο τομής και συνέχειας, στον δρόμο της ανοιχτής, νικηφόρας και με κυβερνητικές φιλοδοξίες Αριστεράς. Από την επομένη του Συνεδρίου, τέρμα πια στα διορισμένα όργανα. Το κόμμα να διευθύνεται από τα συλλογικά του όργανα τα οποία θα λειτουργούν τακτικά. Όλες και όλοι ισότιμοι -παλιοί και νέοι. Όλες και όλοι οι αιρετοί. Και όλα τα μέλη να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, χωρίς διαιώνιση ειδικών προνομίων προς οποιονδήποτε, παλιό ή καινούριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τρία χρόνια μετά το Γαλάτσι, έχει επέλθει μια πολιτική ώσμωση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τη δημοκρατία και να πούμε και μερικά ‘ποτέ πια’. ‘Ποτέ πια’ διορισμένα όργανα των 700 μελών, όπως η περίφημη ΚΟΕΣ που αποδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, οφείλουμε από αυτό το Συνέδριο να βγούμε πιο ενωμένοι απ’ ό,τι μπήκαμε. Με σύνθεση απόψεων. Και να δώσουμε ένα σήμα στους αντιπάλους μας – τη ΝΔ, τη διαπλοκή και τα παπαγαλάκια τους- ότι εμείς θα νικήσουμε χωρίς να εγκαταλείπουμε την αριστερή μας φυσιογνωμία για να ξανακυβερνήσουμε. Η αριστερή μας φυσιογνωμία και το πρόγραμμά μας είναι προϋπόθεση για να ξανακυβερνήσουμε.

Κλείνοντας, μετέχω στην Αριστερά σχεδόν 50 χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως – Ρήγας Φεραίος, ΚΚΕ Εσωτερικού, Ελληνική Αριστερά, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές τις δεκαετίες υπερασπίζομαι σταθερά την ενότητα, τον διάλογο με επιχειρήματα, τις προωθητικές συνθέσεις. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί αυτό το Συνέδριο είναι το τελευταίο που μετέχω με την ιδιότητα του μέλους της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής. Το 1982, πρωτοεκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, στο ΚΚΕ Εσωτερικού του 1,5% – και είμαι υπερήφανος γι΄ αυτό. Και θα συνεχίσω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, με την τιμητική ιδιότητα του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και φυσικά θα είμαι στη διάθεση και του Προέδρου και της νέας μας Κεντρικής Επιτροπής. Για να έχουμε στην Κεντρική μας Επιτροπή περισσότερους συντρόφους από τη νέα γενιά, περισσότερες γυναίκες, περισσότερους συντρόφους από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τα συνδικάτα και τους μετανάστες. Θα συνεχίσω μαζί με όλους μας, παλιούς και καινούριους, με βάση τις ίδιες αξίες αλλά μακριά από κοινοβουλευτικά και κομματικά αξιώματα.

Σε αυτό το Συνέδριο, οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις που θα μας δώσουν ώθηση. Και την Δευτέρα όλες και όλοι μαζί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και στις πολιτικές μάχες και στις εκλογές.

Σας ευχαριστώ».

 

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.