Ομιλία του Γιώργου Παπαηλιού​ στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι θέσεις στις οποίες θα καταλήξει, αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην πορεία του.

Δεδομένου ότι ο χρόνος της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού δεν απέχει πολύ, οφείλει να αποκρυσταλλώσει προοδευτικές θέσεις και να προβάλει συγκεκριμένες αντίστοιχες πολιτικές.

Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός συνιστούν τα προτάγματα του Συνεδρίου, τον κοινό παρονομαστή των πολιτικών θέσεων και του σχεδίου καταστατικού, αλλά και το ζητούμενο της συγκυρίας, κατά την οποία ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, παρά την υγειονομική, την ενεργειακή, την οικονομική, την κοινωνική κρίση και τον πόλεμο, όχι μόνον «δεν βάζει νερό στο κρασί του», αλλά επιτίθεται σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.

Μέσω της διεύρυνσης επιδιώκεται η εγγραφή και η ενεργός συμμετοχή νέων μελών. Συνδέεται με το μετασχηματισμό του, που σημαίνει ποιοτική αλλαγή στο πολιτικό πρόγραμμα, άνοιγμα, ενσωμάτωση και σύνθεση διαφορετικών απόψεων, πολιτικών θέσεων, συμφερόντων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί ή δεν μας είχαν προσεγγίσει.

Η πολλαπλή κρίση που βιώνει (και) η χώρα μας απαιτεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, η οποία στις προσεχείς εκλογές πρέπει και μπορεί να καταστεί πολιτική πλειοψηφία. Αποτελεί κοινωνική επιταγή, να σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα επιδιώξει την αποκατάσταση και την περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος που έχουν κακοποιηθεί ή και ακυρωθεί από το νεοσυντηρητικό αυταρχισμό της ΝΔ και τον αναπροσανατολισμό και ανάταξη της οικονομίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο :

Οι εργασίες του Συνεδρίου δεν πρέπει να διαπνέονται ή και να κυριαρχούνται από εσωστρέφεια.

Τα εσωκομματικά «παιχνίδια» και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν αφορούν στην κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που σήμερα συνδέονται με την επιβίωσή της.

Από το αξιακό-ιδεολογικό υπόβαθρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και ως πρωτοπόρας πολιτικής δύναμης του προοδευτικού χώρου, προκύπτουν οι πολιτικές-προγραμματικές θέσεις του.

Αυτές θα προβληθούν και θα αξιολογηθούν από την κοινωνία. Η φυσική παρουσία και επαφή, όπως και η δια ζώσης επικοινωνία, που εξ ορισμού είναι αδιαμεσολάβητες, αποτελούν τον παραδοσιακό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο προβολής των θέσεών μας.

Όλοι μας πρέπει να έχουμε ρόλο στο κόμμα, αλλά κυρίως στην κοινωνία. Εξ άλλου από αυτήν προερχόμαστε, σ΄ αυτήν απευθυνόμαστε, γι΄ αυτήν αγωνιζόμαστε και σ΄ αυτήν λογοδοτούμε.

Η δραστηριότητά μας μετά το Συνέδριο πρέπει να συνοδεύεται από εξωστρεφείς δράσεις που να αναφέρονται σε ζέοντα θέματα, ώστε «να αγκαλιάζουν» την κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και που αυτά σήμερα συνδέονται με την επιβίωσή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να αυτοπροσδιορίζεται και όχι να ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με την παρουσία και τις θέσεις αντιπάλων πολιτικών κομμάτων αλλά και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αιχμή των θέσεων των Οργανώσεων Μελών της ελληνικής περιφέρειας, είναι τα προβλήματα του κόσμου της υπαίθρου, με τρόπο που να λάβουν θέση διακριτή-ξεχωριστή και ισότιμη με αυτά του Λεκανοπεδίου, τόσο στο πρόγραμμα όσο και στην πολιτική μας.

Οι εντεινόμενες ανισότητες είναι κοινωνικές, όμως στην ύπαιθρο που είναι ακόμη μεγαλύτερες, έχουν και μία διαφορετική διάσταση, περιφερειακή και ενδοπεριφερειακή.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ενέταξε τις πολιτικές-προγραμματικές θέσεις για την ελληνική περιφέρεια στις άμεσες δεσμεύσεις που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Το έπραξε, μέσω των θέσεων για τον πρωτογενή τομέα, βραχυπρόθεσμα με ρυθμίσεις-διευκολύνσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και προοπτικά με το σχεδιασμό της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αυτές οι θέσεις χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να αναδειχθούν οι ειδικότεροι όροι που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση και εν τέλει στην άρση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα».

Η ελληνική περιφέρεια είναι και πρέπει να αναδειχθεί ουσιαστικά σε δύναμη προώθησης της προοδευτικής αλλαγής.