Ομιλία της Ρένας Δούρου στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι brand name, είναι κόμμα ιδεολογικών αρχών, με στόχους, πρόγραμμα, με αγωνίες, αγώνες για τον τόπο

“Το καλό του τόπου και λαού είναι πάνω από κάθε προσωπική πίκρα και διαφωνία. Όταν απαντάς στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, με σοσιαλισμό, τότε βάζεις το εμείς πάνω από το εγώ, και δεν φοβάσαι ότι θα μαγαρίσεις την ιδεολογική σου καθαρότητα. Εμείς λοιπόν βάζουμε το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’. Εμείς ξέρουμε ότι ήμασταν, ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Εκείνη της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης. Της Δημοκρατίας”. Παρατήρησε, στην ομιλία της στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Ρένα Δούρου.
Ανάμεσα στα πολλά και τα μεγάλα που πρέπει να απαντήσουμε για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ το μεγάλο, μαζικό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα, που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα που θα βάλει τον τόπο στη ρότα που του αξίζει, εκείνη της δημοκρατίας και της προόδου, είναι το κρίσιμο, το καθοριστικό ερώτημα για το ποιος είναι ο αποκλειστικός, πραγματικός ιδιοκτήτης αυτού του κόμματος – θα είναι ο πρόεδρος, οι παράγοντες, τα μέλη του. “Έχουμε ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο κόμμα;” “Όχι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ανήκει σε κάποιους λίγους κι εκλεκτούς. Ανήκει σε όλους αυτούς που σήμερα συνθλίβονται από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα Μητσοτάκη. Ανήκει στους αόρατους, τους νέους και τις νέες, τους ανθρώπους των τεχνών, που εδώ και 2 χρόνια ταλαιπωρούνται από μια απαράδεκτη ηγεσία το υπουργείου Πολιτισμού, ανήκει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν είναι ζόμπι αλλά η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, ανήκει στα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα. Ανήκει στον δημοκρατικό λαό του τόπου”.

Η ίδια επισήμανε ότι σήμερα το κόμμα πρέπει να λειτουργεί με τα νέα δεδομένα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας που έχουν αλλάξει ριζικά από ό,τι ίσχυε με την κομματική οργάνωση στα τέλη του 19ου αιώνα. “Δεν θα γίνουμε φόλουερς. Απλώς θα εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες για να κτίσουμε το σύγχρονο δημοκρατικό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα του σήμερα. Ένα κόμμα άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας των μελών”, εξήγησε. Υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη μπορούμε να εκλέγουμε την ηγεσία μας, να αποφασίζουμε απευθείας στα κρίσιμα ζητήματα με εσωτερικά δημοψηφίσματα. “Μπορούμε να έχουμε ένα κόμμα που τα μέλη μας θα νοιώθουν και θα είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του”.

Στον δε αντίλογο ότι μπορεί να καταστρατηγηθούν οι καταστατικές αλλαγές, να υπάρξει αλλοίωση και άλωση των πιστεύω και της ιδεολογία του κόμματος, η Ρένα Δούρου απάντησε ότι αυτά δεν είναι “πλαστελίνες που μπορεί να τις αλλάξει όποιος έλθει μαζί μας”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν είναι brand name. Είναι κόμμα ιδεολογικών αρχών, με στόχους, πρόγραμμα. Και το κυριότερο. Με αγωνίες για τον τόπο. Και με αγώνες που έχουμε δώσει όλες και όλοι μαζί”.