Ομιλία της Κυριακής Μάλαμα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Βάζουμε στο κέντρο της δράσης μας τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον σύντροφο μας.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι, το συνέδριο μας αποτελεί ορόσημο για το κόμμα μας, αλλά και εφαλτήριο για την νέα αρχή που επιδιώκουμε, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Το συνέδριο μας είναι η αρχή της πορείας μας προς τα εμπρός, για να κάνουμε αυτό που πάντα ήταν το καθήκον της αριστεράς. Να βγάλουμε δηλαδή την κοινωνία από την κρίση, με δικαιοσύνη, με αλληλεγγύη, με μέριμνα για να μην αφεθεί κανένας πίσω.
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή, γύρω μας συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές και εμείς ως αριστερά του 21ου αιώνα πρέπει και πάλι να βγούμε στην πρωτοπορία της προσπάθειας., μαζί με τους ανθρώπους της βιοπάλης, μαζί με τις νέες γενιές, μαζί με τον κόσμο της δουλειάς, μαζί με την σπουδάζουσα νεολαία, μαζί με τους επιστήμονες, μαζί με τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, μαζί με τους ανθρώπους της καινοτομίας, του πολιτισμού, της τέχνης, μαζί, με δυο λόγια, με την κοινωνία που αγωνίζεται για να μείνει όρθια.
Η πρόκληση για εμάς σε αυτό το συνέδριο είναι, τελειώνοντας, να έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη θέσεων, προτάσεων, απόψεων και συνθέσεων, η οποία θα λειτουργήσει ως κοινωνικός πολλαπλασιαστής για την αλλαγή. Το συνέδριο μας πρέπει να είναι επιταχυντής εξελίξεων, η συλλογική μας προσπάθεια πρέπει να φτάσει παντού και στο τέλος αυτής της διαδικασίας η κοινωνία να μας ακούει ακόμα πιο προσεκτικά.
Το συνέδριο μας αυτό δεν είναι υπόθεση εσωκομματική. Είναι κοινωνικό και πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών και την επικράτηση ενός μεγάλου προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος.
Για τον λόγο αυτό, σε αυτό το συνέδριο πρέπει να κάνουμε άλματα αμεσοδημοκρατίας. Πρέπει να συστρατευτούμε γύρω από μία νέα οπτική για το ποιον ρόλο θέλουμε για όλους μας, για τα μέλη μας, για τα συλλογικά μας όργανα, για την ηγεσία μας.
Τι μας ζητάει η κοινωνία; Ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και με δύναμη στο απλό μέλος, για να μπορεί να συνδιαμορφώνει, να συναποφασίζει στα κρίσιμα και για να μπορεί να επιλέγει δημοκρατικά τα όργανα και την ηγεσία του.

Αφουγκραζόμενοι τα σημεία αυτά των καιρών, πρέπει να προχωρήσουμε στην μεγάλη τομή της εκλογής των οργάνων και της ηγεσίας μας από την βάση κι αυτό να αποφασιστεί με πολύ μεγάλη αποδοχή και πλειοψηφία. Δεν θέλουμε να είμαστε κόμμα των στελεχών. Θέλουμε να είμαστε κόμμα των μελών, των μελών που έχουν δύναμη, ρόλο και λόγο.
Σε αυτή, λοιπόν, την συγκυρία σας καλώ να προχωρήσουμε με ενότητα, με αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της νέας εποχής. Τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταφέρει και πάλι να βγάλει την κοινωνία από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και πρέπει την επομένη του συνεδρίου μας, η κοινωνία να μας νιώσει ακόμα πιο κοντά της.
Το πλατύ αριστερό και προοδευτικό μέτωπο που θα μπορεί να απαντήσει στις νέες προκλήσεις είναι ο στρατηγικός μας στόχος και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, γιατί η εποχή δεν μπορεί να περιμένει. Προχωράμε, λοιπόν, δυναμικά, με οδηγό μας την κοινωνία και αλλάζουμε την ροή των πραγμάτων, βάζοντας και πάλι στο κέντρο της δράσης μας τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον σύντροφο μας.
Η πρόταση μας για την εναλλακτική ανάπτυξη της Β. Α. Χαλκιδικής. Επειδή η πείρα δεκαετιών στην Β.Α Χαλκιδική έχει αποδείξει ότι οι εξορυκτικές εταιρείες που έχουν περάσει και φάνταζαν ως σωτήριοι οικονομικοί επενδυτές , πτώχευσαν και αποσύρθηκαν αφήνοντας την περιοχή σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.
Επειδή η αποτίμηση της συγκεκριμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας ποτέ δεν θα είχε θετικό πρόσημο οικονομικό, περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό για την περιοχής μας και παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλειοδότησε υπέρ της εταιρείας με μια επαίσχυντη και αποικιοκρατική σύμβαση που έφερε , αν και ούτε αυτή φαίνεται να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της σημερινής επένδυσης , θεωρούμε ότι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Β.Α Χαλκιδικής είναι επιτακτική ανάγκη.
Πρέπει να γίνει μετάβαση με καθαρά οικονομικούς όρους από την μονοκαλλιέργεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια ανάπτυξη, με όρους αειφορίας, πιο σύνθετου και ειδικότερου σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης περιοχής.
Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εκπονηθεί ειδικά για την περιοχή , το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα τοπικά περιβαλλοντολογικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Ο αναπτυξιακός χάρτης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε:
Α) ειδικά προγράμματα για βελτίωση ή/και δημιουργία νέων υποδομών
Β) ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων , επιλογή που θα έχει άμεσες , έμμεσες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.
Γ) στήριξη του ήπιου τουρισμού, που θα αποτελέσει βάση ανάπτυξης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων
Δ) στήριξη και καθετοποίηση του πρωτογενούς τομέα για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων μικρομεσαίας κλίμακας.
Για μας φαντάζει αυτός ο μόνος τρόπος για να γίνει ένα άλμα προς μια νέα εναλλακτική οικονομική κατεύθυνση προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
Καλές εργασίες στο συνέδριο μας και με την νίκη σύντροφοι!