Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Το αίτημα για πολιτική αλλαγή ωριμάζει στην κοινωνία με τα αδιέξοδα που γεννά η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του και ολοκληρώνεται την Κυριακή, τόνισε:


Χαιρετίζω το 3ο Συνέδριό μας με τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει στην πολιτική αλλαγή και τη νέα αρχή που χρειάζεται ο τόπος και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δύο έννοιες με έντονο ταξικό πρόσημο, η Ακρίβεια και ο Πόλεμος, που επιδείνωσαν την οικονομική και κοινωνική μας πραγματικότητα, λειτούργησαν ως καταλύτες για να προκληθεί μία ραγδαία πολιτική κινητικότητα σε τμήματα της κοινωνίας που μέχρι χθες μας έβλεπαν με επιφυλακτικότητα και σήμερα μας παρακολουθούν με προσοχή.
Η εισβολή της Ρωσίας επισημοποίησε την έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου χωρίς σταθεροποιητικούς παράγοντες, χωρίς λαϊκά αντίβαρα, με την ανθρωπότητα να κινείται στην κόψη του ξυραφιού σε συνθήκες αβεβαιότητας και με τους κινδύνους ανοικτούς.
Και η χώρα μας με μία κυβέρνηση που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι μόνο μία. Αυτή που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τρίτων.
Με μία κυβέρνηση που μπροστά σε μία καθημαγμένη κοινωνία από τις συσσωρευμένες και αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις δίνει προτεραιότητα με τις πολιτικές που υλοποιεί, να υπηρετηθούν τα στενά συμφέροντα μιας οικονομικής ελίτ που της το ανταποδίδει με απλόχερη πολιτική στήριξη.
Σήμερα η πολιτική αλλαγή δεν είναι μία απλή εκφώνηση αλλά το αίτημα που ωριμάζει γρήγορα στη συνείδηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας που στρέφει αργά αλλά σταθερά το βλέμμα της πάνω μας. Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη είναι στη δική μας πλευρά να πείσουμε, αν είμαστε έτοιμοι, αν μπορούμε, αν θέλουμε όλοι, να αναλάβουμε την ευθύνη ώστε και η κοινωνία να κάνει το βήμα να μας εμπιστευθεί εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας. Τονίζω να μας εμπιστευθεί γιατί αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα στη σχέση με την κοινωνία που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.
Ξέρουμε ποιοι είμαστε, το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, η μεγάλη δύναμη της προοδευτικής παράταξης, με κατεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα τα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά για τα οποία είμαστε περήφανοι.
Γνωρίζουμε τις μεγάλες αλλαγές, τους μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη σε όλους τους τομείς η χώρα μας, που συμφωνήσαμε στο προγραμματικό μας συνέδριο και με αυτοπεποίθηση χρειάζεται να προβάλλουμε.
Χθες με σαφή, με καθαρό τρόπο, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο η πολιτική μας πρόταση δέσμευση μπροστά στο λαό για το τι θέλουμε να κάνουμε και πώς να βγει ο λαός και η χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από τα αδιέξοδα που γεννά η κυβέρνηση της ΝΔ.
Συμφωνώντας θεωρώ ότι χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε καλύτερα πλευρές της πολιτικής μας, αμφισημίες ή ερωτήματα που αφήνουν χώρο για επιθέσεις σε βάρος μας και που εμποδίζουν την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με το λαό.
Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να αναδεικνύουμε και να πείθουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας με δικαιοσύνη και όρους βιωσιμότητας. Γιατί ενώ πολύ σωστά υπερασπιζόμαστε τα τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται βάναυσα, ενώ σωστά προβάλλουμε δίκαια αιτήματα, ο τρόπος που το κάνουμε δίνει την εντύπωση ότι δεν μας απασχολεί το πώς θα γίνει η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, οι επενδύσεις δηλαδή σύντροφοι, ότι δεν μας αφορά το μεγάλωμα της πίτας. Και ενώ εμείς σωστά θέλουμε το μεγάλωμα και το δίκαιο ταυτόχρονα μοίρασμά της, το μήνυμα που εκπέμπουμε στην κοινωνία είναι ότι μας ενδιαφέρει μόνο το μοίρασμα. Γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς από τις αναγκαίες πολιτικές μας επιλογές, στις δύσκολες συνθήκες της διακυβέρνησής μας.
Ένα δεύτερο κατά τη γνώμη μου σημείο: Χρειάζεται να άρουμε αμφιβολίες να εμπεδώνουμε ότι προωθούμε με συνέπεια τα εθνικά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας. Γιατί ενώ σωστά διατυπώνουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης ενεργητικής, πολυεπίπεδης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας Ενώ σωστά υποστηρίζουμε την ανάγκη της λεγόμενης επαρκούς άμυνας, δηλαδή των αναγκαίων εξοπλισμών που αντιστοιχούν στην εξωτερική πολιτική που θέλουμε να υπηρετηθεί.
Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου αφήσαμε χώρο για να δεχόμαστε διαρκείς επιθέσεις, με τη μη ψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική η εύστοχη κριτική μας για τους επιπλέον εξοπλισμούς που προωθεί η ΝΔ των Rafal. Ή τη σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τη μεταφορά των patriot στα Εμιράτα.
Τρίτο και τελευταίο σημείο: Η κοινωνία μας παρακολουθεί περισσότερο από ότι εμείς νομίζουμε για το τι κάνουμε στο εσωτερικό μας, την εικόνα που εκπέμπουμε και διαμορφώνει αυστηρή γνώμη για μας. Αν δεν πεισθεί ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, αν δεν κάνουμε έμπρακτα βήματα, δεν θα μας εμπιστευθεί ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και την χώρα. Προϋπόθεση όμως όλων είναι να αποδεχτούμε ότι η εικόνα που εκπέμπουμε σήμερα ως κόμμα δεν εμπνέει και δεν αναφέρομαι μόνο στη ηγεσία αλλά και στις τοπικές εκπροσωπήσεις.
Σύντροφοι δεν μπορεί να αρνείται κανείς την ένταξη νέων μελών μέσω του isyriza, τον δημοκρατικό τρόπο της εκλογής του προέδρου και της ΚΕ από τα μέλη του κόμματος, τον συμβολισμό που σηματοδοτεί η ποσόστωση της ΠΣ και την ίδια στιγμή να ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ του ανοίγματος στο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος. Στέλνουμε σύντροφοι τα λάθος μηνύματα. Αντί να ενισχύουμε αποδυναμώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία που τόσο έχουμε ανάγκη.
Η ισχυρή παρουσία του Προέδρου, η δυναμική και αδιαμεσολάβητη σχέση του με την κοινωνία όσο και αν αυτό φαίνεται να ενοχλεί κάποιους δεν αρκεί να υπερκεράσει το βάρος που έχει συσσωρευτεί και από τη συνολική εικόνα που εκπέμπει η ηγεσία. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή πρώτα στο κόμμα μας.
Η πρόταση που έχει κατατεθεί όπως διαμορφώθηκε για την εκλογή του Προέδρου και της ΚΕ από τα μέλη σε συνδυασμό με τις τομές που προβλέπει το καταστατικό για την αναβάθμιση του ρόλου του μέλους, μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά συνολικά για το κόμμα μας και καταλυτικά για τη σχέση εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία. Να προχωρήσουμε άμεσα με τον ίδιο τρόπο στην ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών και στην ανάδειξη των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.